Köttguide - Clubstek

Clubstek

Vad är clubstek?

Clubstek är ett annat namn för ryggbiff på ben vilket består av den främre delen av ryggmuskeln på nötdjuret. Denna möra styckningsdetalj har en djup, fyllig nötsmak som uppskattas av många kockar och har en bred användbarhet vilket gör den utomordentlig till att grilla, steka eller tillaga i ugn. Clubsteken är oftast kapad i perfekt tjocklek och med bibehållen fettkappa får du som resultat ett ännu saftigare och smakrikare kött, eftersom fettet tillför mer smak - en lyxigare känsla. Clubsteken är helt enkelt en solklar höjdpunkt på grillen!

Tips! För de som däremot önskar mindre fett så är ett tips att hellre skära bort fettkappan efter tillagningen än innan. 

Vad är biff?

Per definition är biff en skiva från biffraden, inte att förväxlas med till exempel lövbiff som är styckad från innanlåret på nötdjuret. Biff säljs normalt sett i skivor eller bitar, finputsade från ben och fettkappa. Idag har dock benämningen 'biff' blivit mer breddad, kanske på grund av engelskans användning av 'beef' som omfattar allt nötkött. Det har även blivit vanligare med att behålla benet samt fettkappan vid försäljning av biffar, eftersom fettkappan och ben bidrar till mer smakrikt och saftigt kött efter tillagning.

 

Hur tillagar man clubstek?

Att tillaga clubstek kan vara svårt eftersom tjockleken på biffarna varierar, men räkna med ca 2–3 minuter per sida för en biff som är ca 2-3cm tjock. Clubsteken ska tillagas på hög temperatur under en kortare tid, använd mycket smör (vårt klarifierade smör) för att tillsätta god smak till biffen.

Steka clubstek

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras innan tillagning, ftersom värmen ska fördelas jämnt och ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan.
 2. Innan tillagning av clubsteken kryddar du biffarna med valfri krydda, därefter låter du det gotta till sig en stund.
 3. Sedan hettar du upp en stekpanna till hög temperatur, lägg i en klick smör och därefter köttet. 
 4. Låt köttet stekas i cirka 2-3 minuter på en sidan och ös på med smör (man kan tillsätta lite vitlök och färska örter i smöret för extra smak) med jämna mellanrum över köttet, sedan vänder man på köttet och upprepar samma process. 
 5. När man uppnått önskad innertemperatur på köttet (kontrollera med en stektermometer), tas de bort från värmekällan. 
 6. Låt köttet vila cirka 5-10 minuter innan man trancherar det för servering. 
 7. Efter att köttet har vilat klart är köttet redo att skivas och serveras!

  

Ugnsbaka clubstek

När du ska tillaga en clubstek i ugn är det viktigt att låta köttet tillagas i en lägre temperatur, under en längre tid. Det gör att clubsteken behåller saftigheten och mörheten under tillagningstiden.

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. 
 2. Smaksätt köttet med valfria kryddor, det räcker med endast lite salt och peppar. 
 3. Därefter bryner man köttet i en varm panna med en klick smör för att skapa en fin yta på vardera sida. 
 4. Sedan lägger man in köttet i ugnen på cirka 120-130 grader med en termometer i mitten av köttbiten. 
 5. När köttet nått rätt innertemperatur ska den tas ur ugnen för att därefter vila en stund, cirka 5-10 minuter innan man skär i det för servering.
 6. Ett tips är att lägga rejält med smör i ugnsformen med lite färska kryddor och vitlök, sen öser man köttet några gånger undertiden det tillagas i ugnen, tills man når önskad innertemperatur.  

 

Grilla clubstek

Clubsteken ska grillas på hög temperatur under en kortare tid, det gör att grillsmaken framhävs i köttet.

 1. Börja med att låta köttet rumstempereras innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt.
 2. Krydda sedan köttet med valfri krydda och låt det gotta till sig.
 3. Efter en stunds marinering lägger man köttet direkt på en uppvärmd grill, efter några minuter vänder man på köttet när det fått färg, därefter grillar man lika länge på andra sidan.
 4. När man uppnått önskad innertemperatur på köttet så tar man bort det från värmekällan för att låta det vila i minst 5 minuter innan man skär i det för servering. 
 5. Om man tillagar en hel clubstek på grillen så tar det givetvis längre tid. Allt beror på vilken temperatur du vill få på det färdigtillagade köttet samt vilken temperatur du har på grillen.   

 

LETAR DU EFTER CLUB STEAK RECEPT?   

Vi erbjuder flertalet olika recept på clubstek på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptguiden 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 55°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.