Köttguide - Chuck eye steak

Chuck eye steak

Vad är chuck eye steak? 

Amerikanerna är duktiga på att ta tillvara samt identifiera nya delar av högrevet och chuck eye steak är en av dessa nykomlingar att göra inträde på marknaden för styckdetaljer. 

För att förklara vad chuck eye steak är måste man nästan förstå högrev först. Högrevet även kallat chuck roll på engelska sitter på nötdjurets framdel och omfattar nämre bestämt frärmre delen av rygg- till skulderpartiet på nötdjuret. Högreven kan delas in i fyra delar, där just chuck eye steak är det övre partiet på högrevet och styckas ut av den delen som sitter närmast ribeyen, just därför denna styckningsdetalj även kallas poor mans ribeye detta är för att ribeye styckas från det 6:e till 12:e revbenet på nötdjuret medans chuckeye steak styckas från det 5:e revbenet. 

Hur smakar chuck eye steak?

Chuck eye steak påminner om ribeye till utseendet och smakar nästintill likadant men inte riktigt. Det som riktigt särskiljer dessa två styckdetaljer är att chuck eye är inte lika mört som ribeye men fortfarande härligt marmormerad, saftig och god. 

Hur tillagar man chuck eye steak?

Man ska gärna grilla denna styckdetalj strax under medium, för att det ska bli sådär mört och saftigt. En rekommendation när man grillar är även att grilla denna styckdetalj med reverse sear. Hur länge man ska grilla beror på tjockleken på biffarna, kontrollera därför med en stektermometer för önskad innertemperatur, tillagningsskala finns längre ned. 

Grilla chuck eye steak

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras, eftersom värmen då fördelas jämnt i köttet vid tillagning. 
  2. Smaksätt sedan biffen med salt och svartpeppar eller andra önskade kryddor/marinad. Massera gärna in detta i biffen och låt det gotta till sig en stund innan tillagning, cirka 15-20 minuter.
  3. Förbered sedan grillen för att grilla på indirekt- och direkt värme. 
  4. Börja med att grilla biffen på direkt värme i cirka 2-3 minuter på vardera sida så att köttet får en fin stekyta och lite färg.
  5. Sedan är det dags att flytta köttet för att färdiggrillas på indirekt värme, låt det tillagas med locket på grillen i cirka 4 minuter eller tills man uppnått önskad innertemperatur (kontrollera med en stektermometer). 
  6. Sedan ska man ta av köttet från grillen och låta det vila minst 10 minuter innan man skär i det för servering. Ett tips är att skära köttet mot fibrerna för att det ska bli mindre segt.
  7. Servera sedan med önskade tillbehör och njut! 

 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 54°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C


OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på