Köttguide - Carpaccio

Carpaccio 

Sugen på en maträtt som tar dig tillbaka till medelhavskusten med vita stränder och skållande hetta? Carpaccio är en matträtt traditionell för det italienska köket. Vi har nu både carpaccio på högkvalitativa Ox/nöt- och Wagyukött. Bättre än så blir det inte!

Vad är carpaccio? 

Det italienska köket kännetecknas av Carpaccio. Det kan serveras som för-, huvud- eller till och med efterrätt. Traditionell carpaccio är gjort på rå oxfilé som skivats tunnt för att därefter ringla lite olivolja, basilika, havssalt över köttet för att slutligen toppa med rostade pinjenötter. Med senare tid har dock benämningen 'carpaccio' kommit att omfatta själva tillagningssättet att skiva rått kött eller rå fisk tunnt. Därför kan man göra rätten baserat på kalvkött, lax eller till exempel tonfisk och fortfarande kalla det för carpaccio. 

Hur gör man carpaccio? 

Man ska gärna köpa fryst då det är lättare att skiva och viktigt att kontrollera att det kött eller fisk man valt upprätthåller en viss standard så att det är säkert att konsumera rått. Sedan tar man en vass kniv och skär cirka 3-4 mm tunna skivor. Banka gärna ut skivorna lite. Tillsätt sedan lite flingsalt på serveringstallrikar och toppa köttet/fisken över saltet, ställ in i kylen i några minuter. Under tiden det står i kylen kan man förbereda önskade tillbehör till köttet. Sedan är det bara att ta ut köttet ur kylen och toppa med önskade tillbehör och servera. 

Carpaccio recept

 • Oxfilé (gärna fryst)
 • 2 kryddmått salt
 • 1 matsked balsamico
 • 1 citron (att pressa över vid servering)
 • 0.5 dl olivolja
 • Pinjenötter, lätt rostade
 • Ruccolasallad, väl sköljd
 • Parmesanost

 

 1. Börja med att frysa köttet om det inte redan är fryst, detta gör det enklare att skiva köttet i tunna skivor. 
 2. Skär sedan cirka 3-4 mm tunna skivor av oxfilén med en vass kniv. 
 3. Sedan ska man banka ut oxfilén, gärna så hårt man kan för skivorna ska bli 'lövtunna'. 
 4. Ta sedan lite flingsalt och häll upp (med måtta) på serveringstallrikarna, placera sedan köttet ovanpå saltet. 
 5. Placera tallrikarna med köttet i kylen i några minuter.
 6. Förbered tillbehören, börja med att rosta pinjenötter på medelvärme i en stekpanna med lite olivolja. Kontrollera så att de inte bränns. 
 7. Ta sedan ut köttet ur kylen och garnera med ruccola, skivad parmesanost, pinjenötterna och ringla över med lite olivolja, balsamico och pressad citron. Man kan även tillsätta lite extra salt för presentationsändamål. 
 8. Sedan är det bara att servera och njut!