Köttguide - Brisket

Brisket

Vad är brisket? 

Brisket eller bringa är en amerikansk klassiker, perfekt för 'low and slow' bbq och är en populär detalj i amerikanska grilltävlingar. Tack vare USAs inflytande på omvärlden när det kommer till bbq så har denna styckningsdetalj börjat träda in alltmer även i Europeisk matlagning. 

Vart sitter brisket på nötdjuret? 

Brisket är nötdjurets bröstmuskel och består av två muskler. Vardera del är benämnd som 'the flat' som är aningen magrare än sin respektive 'the point' som är fetare. Dessa två delar hålls ihop av bindväv och fett.

 

 

Hur tillagar man brisket? 

Tack vare att bringan är ett så bindvävsrikt kött blir tillagningstiden lite längre. Att estimera den exakta tillagningstiden är svårt att uppskatta, detta beror på tjocklek, fetthalt samt temperatur i smokern men med tålamod och tid så löses bindväven upp och ger ett utmärkt mört kött med fyllig smak som smälter på tungan som resultat. Så börja i tid när du vill tillaga detta kött samt låt gärna bringan vila ett par timmar innan för bäst resultat.  

Förberedelse av brisket

  1. Börja med att putsa fettet på din brisket, det bör lämnas ca 5mm fett kvar för att skydda köttet och ge smak.
  2. På köttsidan av din brisket tar du bort hinnan och eventuellt fett. Därefter ser du om den tjockare delen av din brisket (point) har överhäng, om bringan skulle ha för mycket överhäng tar du bort detta. Anledningen är att den annars kommer bli bränd under tillagningsprocessen.
  3.  Kontrollera den smalare delen av din brisket (flat), om den är tunnare än 2-3cm bör du skära bort delen eftersom den annars kommer bli torr under tillagning.
  4. Din brisket är färdigputsad när köttet är jämntjock och blir mjuk när du trycker på den.
  5. Marinera köttet med valfri krydda/rub med ett jämnt lager över hela brisketen, därefter låter du den gotta till sig i kylen över natten.

 

Grilla brisket

Brisket är en storfavorit när det kommer till low & slow och BBQ. Att röka en brisket är tidskrävande, det tar mellan 6–16 timmar beroende på vikt. Om du är nybörjare är det lättare att börja på en lägre vikt (ca 4-5kg) eftersom detta har en kortare tillagningstid. Vi rekommenderar att din brisket är kall vid putsning av köttet, det gör att fettet är lättare att skära av.

  1. Starta grillen och se till att den når en temperatur på ca 110°C. Spreja hela köttet med en blandning på 50% vatten och 50% äppelcidervinäger. Sätt i en termometer för att hålla koll på tillagningsprocessen.
  2. Lägg den feta sidan av din brisket nedåt och stäng locket, köttet är klart när den når en temperatur på ca 65°C på delen 'the point' (tar ca 4-8h beroende på vikt) och har fått en fin skorpa med en rödbrun färg.
  3. Spraya med vatten/äppelcidervinäger blandningen varje 45 minuter för att hålla din brisket saftig och kompensera för avdunstning.
  4. Ta av din brisket från grillen och spraya den med vatten/äppelcidervinäger blandningen. Därefter lindar du in den i fuktigt butchers paper (alternativt bakplåtspapper) och sedan rikligt med aluminuimfolie. Termometern ska vara kvar eftersom den kommer behövas igen senare i processen.
  5. Lägg tillbaka din brisket på grillen med den feta sidan nedåt igen, denna gång ska köttbiten ligga på indirekt värme tills den når en temperatur på ca 90-95°C (tar av 2-6h beroende på vikt). Den är klar när det din brisket känns som smör vid vickningar från termometern.
  6. Ta av din brisket från grillen och lägg den i en kylbox ( alternativt vår frigolitlåda från the fat cow) och låt den vila i lugn och ro i ca 2-4h. 

 

 

Servering av brisket

Bara för att bringan är färdigrökt betyder inte det att den är klar. En bringa behöver vila precis som andra styckningsdetaljer. Man vill alltså låta temperaturen sjunka lite, typ  till ca 70° C innan man trancherar.  

Packa upp köttet och spara köttsaften som ligger i, därefter trancherar du din brisket tvärs över köttets fibrer för att behålla dess saft och mörhet. Servera tillsammans med en sås gjord på köttsaften. 

 

 

Butchers paper eller annat papper att vira köttet i? 

Anledningen till att man virar in bringan i butchers paper eller liknande är att man vill bevara lite vätska i köttet de sista timmarna. Använder man aluminiumfolie så kan man få en bräserande effekt, då ingen vätska alls kan läcka ut. Använder man butchers paper kommer en del fukt att läcka ut, vilket kan vara en poäng. 

 

 LETAR DU EFTER RECEPT PÅ BRISKET 

Vi erbjuder flertalet olika recept på brisket på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptguide

  

LETAR DU EFTER TILLAGNINGSVIDEO PÅ BRISKET?

 

 

Om du är sugen på att tillaga en härlig köttbit finns tillagningsvideos inne på vår youtubekanal.

 

 Tillagninsskala Innertemperatur
Blodigt
53 °C
Medium
58 °C
Välstekt
70 °C

OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerar men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på storleken på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat det tillagade köttet i. 

Nötkött styckdetaljer

Vår filosofi

Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.

Här har vi samlat alla huvudkategorier som du kan klicka dig vidare på