Köttguide - Bogrulle

Bogrulle

Vad är bogrulle?

Långt fram på nötdjuret, närmare bestämt vid bogbladet, sitter den så kallade bogrullen. Detta är en detalj med fin form och god smak. Texturen är inte lika hård som den med välbekanta rullen som sitter baktill på djuret. På engelska heter bogrulle chuck tender och på tyska halsfilet.

 

 

Hur tillagar man bogrulle?

Bogrullen är mycket användbar. Du kan tillexempel tillaga den som en liten nötstek, långsamt och på låg temperatur. Det går även bra att skiva och steka den som en enklare biff – om köttet mörats ordentligt. Bogrulle hittar vi ofta i den klassiska rätten sjömansbiff, men den är också bra i andra grytor och soppor.

 

Bogrulle i ugn

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras innan det tillagas, eftersom värmen fördelas jämnt i köttet då. 
  2. Sätt ugnen på 125 grader. 
  3. Smaksätt köttet med salt och peppar eller annan valfri krydda. 
  4. Tillsätt en klick smör eller olja i en het stekpanna och bryn köttet tills det fått en fin stekyta/ lite färg. 
  5. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form med lite högre kant, ett tips är att hälla på lite förkokt vin eller vatten över köttet så det får kokas i ugnen, detta ser till att köttet blir ännu mörare. 
  6. Ställ sedan in formen i nedre delen av ugnen och låt det tillagas i cirka 3 timmar eller tills man uppnått önskad innertemperatur, kontrollera med en stektermometer. 
  7. Ta sedan ut köttet och låt det vila i cirka 20 minuter. Vilan är essentiell för att förhindra att köttsaften rinner ut när man skär i det och köttet blir torrt som resultat. 

 

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
50 °C
Medium
55 °C
Välstekt/Well done
68-70 °C

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.