Köttguide - Bogblad

Bogblad

Vad är bogblad?

När du ser en härlig fläskstek i matbutiken kommer den ofta från grisens bog. Bogblad är styckdetaljen som är placerad längst fram på djurets bröstkorg och är alltså delar av bröstkorgen och skuldran. Bogblad från en Iberico gris är tydligt annorlunda än från en svensk eller dansk gris. När man ser en rå styckdetalj från en Iberico gris ser den nästan ut som nötkött, det är rött till klarrött i jämförelse med vanligt svenskt/danskt grisskött som är vitt till rosa. En ytterligare distinkt skillnad för Iberico kött är fettet, på grund av sin till högre del ekollondiet samt genetik kan Iberiska grisar infiltrera mycket fett i sina muskler, detta resulterar i högre marmorering, saftigare, mer smakrikt och mycket unikt kött. 

 

Iberico gris vs svensk gris

Det finns fyra olika underkategorier inom Iberico rasen. Belotta är den högsta graden premium griskött, följt av Cebo, Recebo och Campo. Det finns särskilda krav för att Iberisk gris kan klassas som Belotta, dessa krav tas i beaktning till spannmål samt utrymme för vilken grisen fötts upp medans svensk gris föds upp i större omfattning under samma villkor. Klicka här för att läsa mer.

 

Hur tillagar man bogblad? 

Bogbladssteken har, liksom picknickbog och fläskbogen, ett smakrikt kött och kan tillagas på två grundläggande sätt, kokt och helstekt, på samma vis som bog.

Steka bogblad

  1. Börja med att låta köttet rumstemperas, eftersom kallt kött sänker temperaturen i stekpannan och rumstempererat kött ser till att köttet får en jämn tillagning. 
  2. Smaksätt köttet med valfria kryddor, gärna lite salt och peppar. 
  3. Förbered en stekpanna på medelhög värme, tillsätt lite smör och sedan köttet. 
  4. Tillaga köttet tills den når önskad innertemperatur, kontrollera med en stektermometer. 
  5. När köttet nått önskad innertemperatur är det dags att ta bort den från värmekällan och låta det vila en stund innan man skär i det för servering. 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
Rekommenderas ej
Medium
58 °C
Välstekt/Well done
62 °C

 

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.