Köttguide - Bearnaisesås
Bearnaisesås
Vad innehåller bearnaisesås?
En klassisk bearnaisesås innehåller vanligtvis skirat smör, schalottenlök, äggulor, körvel, dragon, persilja och vinäger. Sen finns det olika sätt att tillreda såsen, vissa föredrar den kall och lite fetare andra vill att den ska vara varm och tunnare.
Hur gör man bearnaisesås?
Här kommer några olika varianter - väljs själv hur ni vill göra. Eller så bara köper ni vår egen äkta bea gjord på äggulor.

Enkel bearnaisesås
Ingredienser:
- 150 gr smör
- 3 äggulor
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk finhackad lök
- 2 krm salt
- ½ krm vitpeppar
- 2 msk finhackad persilja
- 1-1,5 msk färsk eller torkad dragon
Tillagning (stavmixer behövs)
- Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål.
- Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg.
- Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Ta inte med bottensatsen.
- Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon. Klart!
Recept bearnaisesås - en mer avancerad variant
Detta är ett recept på en god hemlagad/hemmaslagen bearnaisesås. Servera såsen tillsammans med stekt eller grillat kött.
Ingredienser:
- ½ gul lök
- 1 msk vinäger
- 10 vitpepparkorn
- 3 äggulor
- 250 gram skirat smör
- 1 msk finhackad persilja
- Salt
- Cayennepeppar
- 1 krm dragon
Tillagning
- Börja med att finhacka den gula löken. Krossa därefter vitpepparkornen i en mortel.
- Lägg därefter lök, vitpeppar, vinäger och dragon i en liten kastrull.
- Rör om och koka blandningen tills en tredjedel av vätskan återstår och resten har kokat bort.
- Ta av kastrullen från värmen och sila vätskan. Låt sedan blandningen svalna.
- Sätt kastrullen i en större kastrull med varmt vatten i. Vattnet ska hållas varmt i den stora kastrullen men det får aldrig koka.
- Tillsätt äggulorna, ett i taget samtidigt som man vispar kraftfullt. Vispa tills såsen har tjocknat och blivit krämig.
- Ta därefter bort såskastrullen från vattenbaden och häll sakta ned smöret i såskastrullen, börja med att droppa i smöret för att sedan låta smöret rinna sakta mär såsen börjar ta form. Vispa kraftfullt under tiden.
- Vispa tills såsen har fått en bra konsistens. Krydda såsen med peppar, salt, hackad persilja, finhackad dragon och cayennepeppar. Njut!