Köttguide - Bacon
Bacon
Fett, salt och så gott är Bacon. Ett kött som adderar mycket smak i många rätter.
Vad är bacon?
Bacon är ett samlingsnamn för saltat och rökt sidfläsk. Torrsaltat och rökt bacon sätter smak på allt. Det fungerar att grilla i tjocka skivor som kött till rotmos, bruna bönor eller fläsk med löksås. Använd som smaksättare i färs till burgare, gör din egen carbonara, rosta hårt och strössla över en sallad. Möjligheterna är många - och det bästa är att det alltid är gott!
Hur länge håller bacon i frysen/kylen?
Otillagat bacon kan hålla upptill två månader i frysen, däremot om baconet är tillagat så brukar hållbarhetstiden vara mellan 15-17 dagar. Bacon brukar hålla cirka 10 dagar i kylen och bör därför istället frysas för längre hållbarhetstid. Om baconet inte längre är ätbart brukar det lukta surt, ändra färg från rött/rosa till gråare toner eller vara lite klibbigt i konsistens.
Recept på bacon?
Klassisk ugnspannkaka med bacon
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 2-3 msk smör, smält
- ev 140 g bacon, i små bitar (eller sidfläsk)
- Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
- Bland ner mjölet och saltet i en bunke.
- Tillsätt sedan endast hälften av mjölken i mjölblandningen så att smeten ej bildar klumpar.
- Sedan kan man tillsätta resten av mjölken och knäck äggen och vispa till en slät smet, rör ner smöret eftersom.
- Man kan antingen tillsätta det klippta baconet direkt i smeten eller tillsätta efter smeten hällts över i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter tills pannkakan rest sig och fått lite gyllene färg. Man kan löpande köra ner en sticka i smeten och om stickan ej kommer ut klibbig så är den genomklar.
- Ta ut ur värmen och låt den kyla lite innan servering, servera gärna med sylt.
Pasta med bacon
Vi vet väl alla att hur god en klassisk carbonara är men här kommer ett lite annorlunda pasta recept med bacon, för vem gillar inte att experimentera med nya smaker i köket.
- 1 förp bacon, skivat
- 0,5 kruka färsk timjan, finhackad (eller 1 tsk torkad timjan)
- 1 zucchini, skivad i halvmånar
- 4 äggulor
- 3 dl matlagningsgrädde (eller vispgrädde)
- 1 tsk svartpeppar
- 2 dl parmesanost, finriven
- 400 g pasta (penne)
- salt
- Börja med att steka ditt bacon så det blir knaperstekt, cirka två minuter. Tillsätt sedan timjan och zucchinin (som ska vara tunt skuren). Stek ytterligare 3 minuter. Sedan ska man sänka värmen till låg värme på spishällen.
- Under tiden ska man blanda ihop ägggula, grädden, svartpeppar och parmesanost i en bunke.
- Släng över pastan i en kastrull med kokande saltat vatten. Koka tills pastan är lagom mjuk, häll ut vattnet men spara gärna cirka 1 dl av pasta vattnet.
- Häll över pastan i bacon och zucchinimixen. Tillsätt parmesansåsen och pastavattnet. Rör om detta tills alting är mixat och bildar en nästan glansig sås. Smaka av med lite salt och svartpeppar tills önskad kryddning, sedan är det bara att servera!
Bacon från The Fat Cow

Hur tillagar man bacon?
Hur steker man bacon?
- Börja med att skiva din fläsksida i tunna skivor cirka ... cm detta steg är ej nödvändigt om du har färdigskivat bacon.
- Stek dina skivor bacon i en het panna utan att tillsätta fett, efter ett par minuter vänder du ditt bacon och steker ytterligare några minuter.
- När ditt bacon börjar få en lite gyllene yta och krispighet så kan du ta bort det från värmen och räkna med att det är klart.
- Om du tycker att det är för fett, så kan du lägga det i hushållspapper så att det extra fettet försvinner. Därefter är det redo att serveras!

Vår filosofi
Varje köttbit från oss är ett mästerverk. För att producera kött av den här kalibern krävs inte bara rätt djur och rätt natur, utan också skickliga jordbrukare med stor erfarenhet och en unik ambitionsnivå.
