Köttguide - Anka
Anka
Anka är en färsk, fet och enormt god fågel. Vill man ha en frigående fågel av bästa kvalitet, då väljer man fågel från Frankrike. Anka är känt för sin fina samt unika smak.
Vad finns det för olika raser anka?
Anka är den domesticerade motsvarigheten av and, det finns många olika raser av änder runtom i världen och dessa har domesticerats för förädling och gett upphov till olika raser anka som åtskiljs i utseende och storlek. Liksom andra fågelsläkten delas ankor in i olika underkategorier inom anksläktet. Till större ankor räknas som exempel den franska rasen rouen, dessa ankor väger 3 kg eller mer. Till mindre ankor räknas tillexempel de franska ankorna mullard och challans. Vit pekinganka är den mest alltjämt förekommande och föds upp främst för slakt.
Finns det akor i det vilda i Sverige?
Många förväxlar änder med ankor, ankor är i prinincip den domesticerade motsvarigheten till änder men befinner man sig i naturen är det främst änder man ser. Att se vilda ankor i Sverige är mer sällsynt, ankor i Sverige avlas främst för slakt och kan därmed hittas ute på gårdar. Ankor utmärker sig även från änder i utseende, ankor är vanligtvis ljusare i fjäderdräkten medans änders fjäderdräkt är naturfärgade för att kunna kamouflera sig från rovdjur.
Vad äter ankor?
Ankor är allätare men deras föda utgörs till störst del av frön och spannmål. En varierande kost med mycket fröer och spannmål är essentiellt för ankans muskel samt fett- utveckling och resultatet blir kvalitativa styckningsdetaljer efter slakt.
Anka från Frankrike
Anka från Frankrike är av finaste kvalitét. Frankrike utmärker sig när det kommer till fågelkött, särskilt anka som är en fransk delikatess och det finns många franska signatur recept på anka. Konfiterat anklår är en populär matlagningsmetod i det franska köket. Att konfitera är både en tillagningsmetod och en konserveringsmetod, det innebär att man kokar detaljen i någon form av fett, äkta konfitering görs i ank- eller gåsfett men man kan även konfitera i smör eller matolja.
Hur tillagar man Anka?
Anka i ugn
- Börja med att skära ett kryssmönster i fettkappan på ankan. På detaljen ska man följa mönstret tvärs över fiberna vid trancheringen. Smörj in kappan med smör och smaksätt detaljen med salt och peppar.
- Placera sedan ankan med kappan nedåt i en kall stekpanna, på med hög värme, stek 3-4 minuter tills kappan fått fin färg och blivit knaprigt, sänk till medelvärme, lägg i ytterligare en klick smör och vänd köttet och stek 1-2 minuter. Spara fettet i pannan, ställ åt sidan.
- Lägg över ankan i en ugnssäker form. Stick in en stektermometer i tjockaste delen, in i ugnen på 150 grader över- och undervärme. Låt det tillagas tills innertemperaturen når 60-62 grader, ca 15 minuter. Ta ur ugnen, lägg ankan på en tallrik, täck över och låt vila ca 15 minuter. 5 minuter före servering, stek på fettkappan snabbt i smör för att bli krispig igen.
- Tranchera ankbröstet i tunna skivor, lägg köttet på en tallrik och garnera gärna med hackad färsk timjan och persilja.
Konfiterat anklår
Ska man konfitera anka ska det gärna vara just detaljen anklår, då bröst på anka kan dra ihop sig och bli torrt trots konfitering.
- Börja med att smörja in anklåren med salt. Lägg över detaljen i en form och täck över med plastfolie, ställ in detta i kylen över natten.
- Nästa dag: Börja med att smälta fett i en kastrull (gärna ankfett då det tar fram mer smak i köttet). Sätt sedan ugnen på cirka 120 grader.
- Ta bort anklåren från fettet och torka av. Krydda med lite svartpeppar och pack sedan dem i en ugnssäker form.
- Häll över ankfettet så det täcker anklåren. Täck över formen med folie och låt stå minst två timmar i ugnen.
- Räkna med att anklåren är klara när du enkelt kan lossa det möra köttet från benet med en gaffel.
- En rekommendation är att steka eller grilla ytan för lite knaprighet strax innan servering.
Anka innertemperatur:
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt | - °C - (rekommenderas ej!) |
Medium | - °C - (rekommenderas ej!) |
Välstekt | 65 °C |
Kolla in våra fågelprodukter här: Här.