Köttguide - Älg


Älg

Älgen beskrivs som skogens konung men av flera anledningar än en, älgkött är otroligt mört och saftigt och passar nästan all typ av matlagning. Ett mycket mångsidigt kött helt enkelt. 

Hur smakar älgkött? 

Älgkött är ett magert kött med grövre struktur och fin viltsmak. Det innehåller många essentiella vitaminer och näringsämnen. Det kan med fördelas stekas, grillas eller tillagas i ugn med en fet sås. Rotfrukter passar perfekt till älgkött eftersom det framhäver smaken av älg.

Hur länge håller älgkött i frysen? 

Tack vare att älgkött är så magert kan det hålla i frysen upptill 2-3 år. 

Styckningsschema, älg

 

Hur tillagar man älgkött? 

Älgkött är väldigt magert och görs därför godast om man tillagar några grader ifrån önskad innertemperatur, då köttet fortsätter tillagas efter man förflyttat det från värmekällan. Ytterligare en rekommendation är att tillaga biffen hel då om man tillagar köttet i skivor blir det snabbt torrt som resultat. 

Älgkött i ugn 

 1. Börja med att finputsa köttet från eventuella hinnor och senor. 
 2. Marinera sedan köttet i valfri marinad, detta ska gärna göras dagen innan serveringsdagen, låt det stå i kylen under natten och gotta till sig. 
 3. Nästa dag: Sätt ugnen på 125 grader. 
 4. Lägg över köttet i en ugnssäker form och låt det tillagas i ugnen tills man når önskad innertemperatur (kontrollera med en stektemometer).
 5. Ett tips är att ta ut köttet cirka 2 grader innan uppnådd måltemperatur då köttet fortsätter tillagas efter att man tagit bort det från värmekällan. 
 6. Låt sedan köttet vila i cirka 20-25 minuter innan man skär i det för servering. 
 7. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör. 

 

Grilla älgkött 

 1. Börja med att finputsa köttet från eventuella hinnor och senor. 
 2. Smaksätt sedan köttet med salt och peppar, ställ köttet i kylen i några timmar och låt det gotta till sig. 
 3. Förbered grillen för tillagning på indirekt och direkt värme.
 4. Ta fram köttet ur kylen så det hinner rumstemperas innan tillagning. Här kan man pensla på med valfri marinad om man önskar mer smak på köttet. 
 5. Lägg sedan över köttet på grillen och vänd på det så det får fin stekyta på båda sidor. 
 6. Förflytta sedan köttet till indirekt grillning/värme och låt det färdigtillagas till önskad innertemperatur är uppnådd (kontrollera med en stektermometer). 
 7. När köttet nått måltemperatur är det dags att förflytta från värmekällan och låta det vila i cirka 10-15 minuter innan man skär i det för servering. 
 8. Sedan är det bara att servera med önskade tillbehör!

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
52°C
Medium
56°C
Välstekt/Well done
65°C

 

OBS, låt köttet alltid vila!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.