entrecote - test

Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/Rare
50 °C
Medium
55 °C
Välstekt/Well done
68-70 °C

 

Hur steker man Entrecote/ Ribeye? 

Att steka entrecote kan vara svårt eftersom tjockleken på biffarna varierar, men räkna med ca 2–3 minuter per sida för en biff som är ca 2-3cm tjock. Entrecoten ska stekas på hög temperatur under en kortare tid, använd mycket smör (vårt klarifierade smör) för att tillsätta god smak till köttet. Vi rekommenderar att entrecoten är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt och ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan. Innan tillagning av entrecoten kryddar du biffarna med valfri krydda, därefter låter du det gotta till sig en stund. Vid tillagning använder du en panna med hög temperatur, först lägger du i en klick smör i panna och därefter biffarna. Låt entrecoten stekas i ca 2–3 minuter på ena sidan och ös med smöret med jämna mellanrum, därefter vänder du på entrecoten och upprepar samma process. Givetvis kan du även smaksätta smöret med vitlök och färska kryddor, timjan eller rosmarin kanske. När biffarna är klara tas de från pannan och vilar en stund på en tallrik. När entrecoten vilat klart är den redo att serveras. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad innertemperatur. 

Hur tillagar man Entrecote i ugn?

När du ska tillaga en Entrecote i ugn är det viktigt att låta köttet tillagas i en lägre temperatur, under en längre tid. Det gör att köttet behåller saftigheten och mörheten under tillagningstiden. Vi rekommenderar att entrecoten är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. Innan tillagning kryddar du din entrecote med valfri krydda, därefter bryner du hela biten i en varm panna för att skapa en fin yta.  Sedan lägger du in hela biten i ugnen på ca 120/130 grader med en termometer i mitten av köttet, entrecoten skall tillagas under en längre tid och då hjälper termometern till att hålla koll när köttbiten är redo att tas ur ugnen. När din entrecote nått rätt innertemperatur ska den tas ur ugnen för att därefter vila en stund, sedan är köttet färdig att tranchera för servering. Vill man så lägger man i rejält med smör i ugnsformen med lite färska kryddor och vitlök, sen öser man köttet några gånger undertiden, tills man når önskad innertemperatur. 

Shop the look

Showcase your best products
Shop the look
Japansk Wagyu A5 Entrecôte
Japansk Wagyu A5 Entrecôte
Utsåld Färsk (kan frysas)
Namishi Wagyu entrecote biffar 2x250gr
Namishi Wagyu entrecote biffar 2x250gr
Färsk (kan frysas)
Svenskt hängmörad Cote de beouf
Svenskt hängmörad Cote de beouf
Utsåld Spara 67 kr Fryst
Sashi Entrecôte 2x250g
Sashi Entrecôte 2x250g
Färsk (kan frysas)
Entrecôte biffar 2x200g
Entrecôte biffar 2x200g
Färsk (kan frysas)

Tillaga Entrecote i sous vide

Att tillaga en entrecote är smidigt och enkelt, genom att använda sous vide vid tillagning blir biffen jämnt tillagad. Sous vide gör att vätskan i entrecoten stannar kvar vid tillagning, jämfört med vid grillning där köttets vätska försvinner. När vätskan bibehålls gör det att köttet marineras med sitt eget fett och köttsaft. Innan tillagning av entrecoten kryddar du med valfri krydda, därefter läggs biffen i en vacuumpåse och försluts. Du fyller därefter behållaren med vatten och önskad temperatur sätts för köttets temperatur. Sänk påsen och låt entrecoten tillagas 1-3h, när önskad temperatur är nådd tas den ut ur vattenbadet. Nu ska köttet få en stekyta, stek entrecoten i en panna på hög värme i ca 30 sekunder per sida, därefter låter du biffen vila en kortare stund. Efter en vilopaus är köttet redo för tranchering/servering.

Hur länge grillar man Entrecote? 

Hur lång tid det tar att grilla entrecote kan vara svårt att säga eftersom tjockleken på biffarna varierar, men räkna med ca 2–3 minuter per sida för en biff på ca 2cm. Entrecoten ska grillas på hög temperatur under en kortare tid, det gör att grillsmaken framhävs i köttet. Vi rekommenderar att köttbiten är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. Innan tillagning kryddar du entrecoten med valfri krydda och låter det gotta till sig. Efter en stunds marinering lägger du biffen direkt på grillen och vänder efter några minuter efter fått färg, därefter grillar du lika länge på andra sidan. Vid färdig grillning lägger du entrecotebiffarna på en tallrik för att låta köttet vila en stund. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad temperatur. Om man tillagar entrecote hel i ugnen så tar det givetvis längre tid. Allt beror på vilken temperatur du vill få på det färdigtillagade köttet samt vilken temperatur du har på grillen.