Wagyukött och pairing med drycker - underbart gott!

Wagyukött och pairing med drycker - underbart gott!

Wagyukött och pairing med drycker - då sker det magiska saker. Champagne på menyn är först ut i dessa provningar/matchningar!

 

Wagyukött tillsammanas med Champagne - bara så dekadent, oväntat och underbart gott!

Vi har tagit hjälp av A little party i Halmstad och Helsingborg för att hitta de perfekta matchningarna mellan Wagyu och Champagne. Vi tänker nämligen att det inte skall vara svårt, krångligt eller för den delen allt för dyrt för att kunna para ihop två rejält underbart goda produkter i en fantastisk symbios.

Om Svensk Champagneimport/A little party

Svensk Champagneimport står för kvalitét, hantverk och exklusivitet. De  arbetar med små, familjära odlarchampagner som är noga utvalda, var och en för sin specifika karaktär och spännande historia. Deras producenter sträcker sig från krispig och elegant Chardonnay från Grand Cru lägen i Côte des Blancs, till Vallée de la Marnes strama och kraftfulla Pinot Noirer, alla noga utvalda för sin höga kvalitét.

Som importör av hantverksmässiga champagner idag tror de mycket på delaktighet och öppenhet. De har full insikt i hela tillverkningsprocessen och ett nära samarbete med alla sina  producenter, många av dessa är numera även  personliga vänner. Denna relation är extra viktig och något de tagit med sig in i rollen som leverantör. Genom att lägga stor vikt vid personliga relationer med sina  kunder och total öppenhet verkar de för ett långsiktigt samarbete och en familjär relation.

läs mer om champagnesortimentet här

Hur gjorde de?

Först valdes det ut 15 olika champagnevarianter/sorter som våra experter tänkte skulle passa i en matachning mot Wagyukött. Dessa sorter reducerades ner till 3 varianter som passar extra bra till Wagyukött. Då Wagyu for the people är just vad det heter, Wagyukött illgängligt för alla utan att för den delen bli för dyrt.

Vilka champagnesorter valdes slutligen ut?

Henriet Bazin – Meunier

 

Chrisian Gosset – Brut A01

 Janisson-Baradon – Tue Boeuf

Läs mer om de utvalda champagnevarianterna nedan;

Champagne Henriet-Bazin

Champagnehuset Henriet-Bazin grundades år 1890 av Gaston Henriet och drivs idag av Marie-Nöelle Henriet-Rainon som tillhör den femte generationen. Marie-Nöelle driver huset tillsammans med hennes man Nicolas Rainon och deras vision är att visa stor respekt och leva i symbios med jorden, vinrankorna och vinet. Belägna i byn Villers-Marmery, som ligger längst ut på kalkstensåsen Montagne de Reims, har den söndervittrade kalkstenen stor påverkan på champagnerna. Av den anledningen hittar vi naturligtvis de torraste och mest kritsmakande cuvéerna här.

Blanc de Meunier

Artikelnr: 201002
Druvor: 100% Meunier
Dosage: 7,5 g/l
Doft: Fyllig och elegant arom.
Smak: Elegant och fyllig smak med toner av röda bär och mineraler.
Passar till: Kött och matigare fisk. Ett utmärkt val till wagyu.

Champagne Christian Gosset

Familjen Gosset har odlat vinrankor i mer än fyra århundranden och är därmed det äldsta vinhuset i Champagne. Vingården grundades 1584 av Pierre Gosset och bland Pierres ättlingar hittar vi Christian Gosset som driver inte bara ett utan två champagnehus, Champagne Gosset-Brabant som han driver tillsammans med sin bror och nu också Champagne Christian Gosset. Det var under 2016, när Christian Gosset var i 50-års åldern, som han bestämde sig för att börja producera sin egen champagne. Visionen bakom cuvéerna är att de tydligt ska avspegla terrior i Aÿ, det vill säga Grand Cru odlingarna och att Aÿ är kungariket för Pinot Noir. Christian valde att använda egna parceller och 2020 släppte han sina första prestigecuvéer.

 Brut A01

Artikelnr: 201002
Druvor: 80% Pinot Noir, 20% Chardonnay
Dosage: 5 g/l
Doft: Frisk arom av citrus och päron.
Smak: Kraftfull och vinös smak med toner av citrus och gula blommor.
Passar till: Chark och kryddiga rätter. Tänk dig denna till en smakfull risotto eller wagyukött

Champagne Janisson-Baradon

År 1922 grundades huset Janisson-Baradon när Gerorge Baradon och hans svärson Maurice Janisson bestämde sig för att slå ihop sina namn och börja producera champagne från sina redan etablerade vinodlingar vid Épernay, huvudstaden i området Champagne. Idag ägs och drivs företaget av bröderna Cyril och Maxence. De två bröderna utgör den femte generationen vinmakare och satsar på ekologisk hållbar odling och har till stor del ersatt traktorn med häst för att ploga sina marker i sluttningarna i Montage de Reims. För Cyril och Maxence är det viktigt att bevara gamla familjetraditioner inom företaget men samtidigt utveckla champagnehuset för att skapa nya, intressanta cuvéer. Detta är något som syns tydligt i Cyrils idé om att skapa en parcelle där alla druvor som är tillåtna i Champagne får växa tillsammans, det vill säga förutom Chardonnay, Pinot Noir och Meunier odlas även Arbanne, Petit Meslier, Pinot Gris och Pinot blanc här.

Tue boeuf

Artikelnr: 231202
Druvor: 100% Pinot Noir
Dosage: 2 g/l
Doft: Frisk och fyllig doft med toner av citrus.
Smak: Intensiv, fyllig och frisk smak med toner av citrus och mineraler. En komplex champagne i perfekt balans.
Passar till: Kötträtter överlag, allt från vardagstacosen till wagyu.

 

Tue Boeuf / kill beef

Redan på 400 år gamla kartor heter detta fält Tue boeuf. Vad det beror på vet ingen längre. Om ett nötdjur dog där eller något annat hemskt hände förblir i glömska. Nu odlas det Pinot Noir på detta lilla, ca 3000kvm, fält som räcker till 2500-3000 flaskor per år. Vinet lagras på ekfat och passar ypperligt till kött.

 

Vill du köpa Champagneflaskorna för att testa en egen provning så kolla in länken nedan, blandlådor ( PartyCow)

https://butik.champagnebutiken.net/

 

 

Vill du läsa mer om den ädla drycken champagne?

Klicka här för mer information om Champagne, tillverkningsmetoder, druvor mm.

 

 

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...