Pizza - en italiensk HUSMANSKOST.
Scrolla ner för att hitta vårt tips på kalljäst pizzadeg för hemmabruk
Pizzan är den äldsta maträtt som människan har lämnat i arv och redan under forntiden blandade de första människorna krossade sädeskorn med vatten till en smet som lagades på glöd eller på en stenhäll. Gröten stelnade och fick en fast karaktär och man hade uppfunnit det första brödet: det ojästa plattbrödet.
Korn och havre ersattes å småningom av vete och när egyptierna upptäckte jäst så skapades ett jäst, luftigare och mer lättsmält bröd som lade grunden till den moderna pizzan.
Antikens greker, 500 f.Kr. började baka små tunnbröd i runda platta former som man bakade på heta stenar. Dessa tunnbröd toppades med olivolja, färska kryddor från Medelhavet och gröna blad.
På 1600-talet gjorde pizza med toppning entré men var ännu inte vitt spridd, utan avgränsad till Medelhavet. Fortfarande användes mestadels ister, kryddor och vitlök. Tomatsås nämns för första gången i ett skriftligt verk år 1778 och i början på 1800-talet började användandet av tomatsås och mozzarella, gjord av buffelmjölk, på pizzan få genomslag i Italien.
Den moderna pizzan härstammar från den italienska söderns hjärta – Neapel. Legenden säger att skapandet av den klassiska pizzan som vi känner till idag inträffade den 9 juni 1879 när Umberto I och hans drottning Margherita av Savojen tillkallade den kända neapolitanske pizzamakaren Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi. Det kungliga paret hade hört mycket gott om den man som hade ryktet kring sig om att vara den bästa pizzaiolin i Neapel. Paret bakade tre klassiska pizzor: Pizza Mastunicola med ister, ost och basilika, Pizza alla Marinara med tomat, vitlök, olivolja och oregano och den sista valde Rosa Brandi att döpa till Pizza Margherita till drottningens ära. Pizzan toppades med tomat, olivolja, mozzarella och basilika och skulle symbolisera den italienska flaggans färger. Från och med den här dagen spreds pizzan, med Pizza Margherita i fronten, till länder i Europa och övriga världen.
Till Sverige kom pizzan för första gången år 1947 då det öppnades två svenska restauranger, båda med pizza på menyn. I Västerås 1947 öppnade restaurang Sjöhagen där den första pizzan huvudsakligen serverades till de italienska arbetarna som arbetade på Asea. Under samma tid introducerade Luciano Frati pizzan på restaurang Tre Remmare i Stockholm men succén uteblir.
Det är inte förrän Bengt Wedholm den 23 december 1968 inför en särskild pizza-del på Östermalmsrestaurangen Östergök som den slår igenom stort och mindre än ett år senare öppnade Giuseppe Sperandio den första renodlade pizzerian i Sverige, Pizzeria Piazza Opera, på Gustav Adolfs torg i Stockholm. Några år senare, 1973, öppnade Malmös första och numera äldsta pizzabutik, Perugina. Än idag, 44 år senare, kan Malmöborna njuta av Peruginas pizzor. Detta är, i korta drag, bakgrunden till hur en enkel, opretentiös men samtidigt otroligt variationsrik, smakrik och alldeles underbar rätt har tagit plats i så många människors hjärtan världen över. (text från fantastiska Fredos i Malmö)
Vad säger Edward Blom om pizzans historia? Lyssna genom att klicka här!
Egen pizzadeg – att göra pizza hemma i sin egen ugn
Vem älskar inte en egengjord pizza hemma. Nedan har ni ett enkelt, snabbt och gott recept på pizzadeg att använda hemma i sitt eget kök.
Ingredienser:
4 dl vatten
6 msk olja
25 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 9-10 dl mjöl, gärna zero, zero 00 (du kan även byta ut 3 dl vetemjöl mot durumvete)
Så här enkelt är det:
Detta recept bygger på en kalljäst deg. Det går alltså att preppa degen dagen innan ni ska tillaga och baka pizzorna. Degen skall bara jäsa i en rymlig bunke i kylen, sen klart!
Nedan har ni två olika val av jäsning, allt beroende på hur läng tid ni vill vänta
Över natten: använd 15 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke, täck bunken med plast, förvara i kylen. Bör jäsa minst över natten. För grymt resultat, gärna ett dygn.
Kort jästid: använd 25 g jäst och kallt vatten. Låt degen jäsa i en rymlig bunke täck med plast och förvara i rumstemperatur i ca 2 timmar.
Så här gör du:
Häll vatten och olja i en rymlig bunke. Smula sönder jästen och rör i den tills jästen lösts upp. Arbeta in salt, socker och mjöl. Arbeta degen i cirka 10 minuter. Den ska vara lätt kladdig.
Jäs antingen minst 12 timmar i kyl över natten eller ca 2 timmar i rumstemperatur. När degen jäst klart, dela den i 4 bitar och forma till runda bollar. Värm ugnen till 275°C och ställ in en plåt eller din pizzasten. Tips. Vänd plåten upp och ner för att enklare få ut pizzorna med en pizzaspade eller liknande Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Tryck sedan ut degen med fingrarna till runda pizzor, flytta över till bakplåtspapper och ha på valfri toppings. Grädda tills degen på kanterna fått fin färg.
Tips:
Förutom att ha ett bra recept på pizzadeg, så finns det några andra knep att ta till för en riktigt lyckad hembakad pizza:
Använd gärna en pizzasten. Har du ingen? Sätt då in plåten i ugnen när du slår på ugnen. Då är plåten riktigt varm direkt när pizzan kommer på. OBS! Vänd gärna plåten upp och ner.
Grädda pizzorna riktigt varmt! Kör ful värme 250 grader. Kanske har din ugn en pizzafunktion. För att inte bränna kanterna, sätt pizzan i nedre delen av ugnen.
Flytta över den utbakade pizzadegen på ett bakplåtspapper, då blir det mycket lättare att skjuta över pizzan på den varma plåten/pizzastenen.
Ju längre tid din pizzadeg ska jäsa – desto mindre jäst behöver du.
Tryck ut degen med fingrarna, kavla inte. Vill man ha fluffiga kanter så kavlar man inte ut degen med kavel, då pressas luften ur degen och den ”reser sig mindre”
Världens dyraste pizza?
I Italien finns en pizzabagare som heter Renato Viola. Han har börjat laga en pizza som han kallar för Louis VIII. Den är kanske den dyraste pizzan i världen och det kanske kan vara spännande att veta vad den innehåller? Jo, här finns hummer, flera andra lyxiga skaldjur, tre sorters kaviar av exklusiv typ och dessutom ingår både champagne och konjak. Men hur mycket kostar den egentligen? Jo, den här pizzan går loss på strax över 100 000 kronor.
Varför skulle man köpa den här pizzan? Det kan finnas flera anledningar till detta. Kanske gillar man tillbehören, eller så vill man helt enkelt prova en riktigt exklusiv maträtt? Det kan också vara så att man bara har pengar man behöver göra sig av med. Men någon pizza för den vanlige snabbmatsköparen är det nog inte.
Klicka här för att komma till artikeln om dyraste pizzan.