
Biff-bearnaise kväll - lyxvariant
Det var första kvällen denna säsongen som vi valde att grilla ute och valet föll på Ribeye på benen, från Aberdeen Black köpt från TheFatCow.Se
Hur gjorde vi
Först delar vi köttet i biffar - "Reverse Sear" +4 kg helt köttstycke som skärs i biffar om ca 1 kg (en biff per ben). Salta båda sidorna av köttet
Tillagning i ugn på ca 150 grader. Börja kontrollera temperaturen efter 20-25 minuter i ugnen, då är köttet ca 40 grader. Fortsätt värma i ugnen tills ni når en temp mellan 48-52 grader, allt beroende på hur ni vill ha köttet. När ni nått er önskade temperatur så tar ni ut köttet från ugnen och låter det vila ca 15 minuter i ett butchers paper. När köttet fått vila lite så avslutar ni med att grilla/steka på köttet i en väldigt varm panna med smör och kanske lite färska kryddor och vitlök. Ytan på köttet skall få en fin grillad färg, (räkna med ca 1,5-2 minuter/sida, max). Ta av från pannan och låt vila igen i några minuter - klart att ätas
Hur blev resultatet?
Köttet uppfyllde alla våra förväntningar! Mycket saftigt och mört kött, bra fettmarmorering som ger en underbar köttsmak. Detta köttet var en klar vinnare om ni vill skämma bort er och era gäster.
Nästa gång tas biffar ur ugnen vid 46-48 grader, men våra gäster denna kvällen bad om mediumgrillat kött (jag föredrar medium rare)
Peter - en matnörd/en foodie
Link: https://www.thefatcow.se/collections/rare-meats/products/black-aberdeen-ribeye-pa-ben