Wagyu for the people - vårt sätt att sprida världens mest kända kött

Wagyu for the people - vårt sätt att sprida världens mest kända kött

Wagyu for the people - vårt sätt att sprida njutning.

TheFatCow.se vill erbjuda alla i Sverige att få möjlighet att avnjuta detta underbara och spännande kött.Det behöver inte bara vara en superhögtid som jubileum, 50 års kalas eller bröllop för att man skall tillaga detta kött.

När vi säger eller skriver Wagyu och KOBE beef så lyssnar normalt mottagaren lite mer, lite mer intresserat. Varför är det så att detta mytomspunna kött får sådan uppmärksamhet och är omgärdat av så många olika historier? Det kan bero på många olika saker men en sak är säker, det skrivs en massa om detta underbart marmorerade kött med ursprung från Japan.

Vi på TheFatCow är bästa på Wagyukött i Sverige, i alla fall om vi  får säga det själv. Vårt sortiment är absolut största och bredast med allt från våra egenproducerade och handstekta köttbullar, till våra korvar, våra Wagyutärningar, våra hamburgare till alla de olika styckdetaljer som vi har i vårt sortiment. Vi har flera olika varumärken, allt från vårt Australiensiska varumärke Darling Down med Kobe Cuisine (vilket är 50% Wagyu där tjuren är 100% Wagyu och "mamman" är en Black Angus) till vårt flaggskepp vilket är vårt KOBE beef, 100% japanskt. KOBE beef är antagligen världens mest kända köttvarumärke och även ett av de absolut dyraste.

Wagyu for the people

Är ett koncept som vill göra Wagyukött tillgängligt för alla olika konsumenter, i olika situatiuoner samt i olika vardagliga maträtter, nästan så att vi vill göra Wagyu till husmanskost, även om det är ett något dyrare kött. Ibland är det värt att äta en liten mindre mängd kött, men av lite högre kvalitet - helt enkelt lite vardagslyx.

Vi kommer att dyka upp i olika sammanhang där Wagyukött kanske normalt inte är så vanligt, som på en pizza i en pizzalucka nära dig, på en sushirestaurang, i en pastarätt på en sommarrestaurang eller i en husmanskostrestaurang där de serverar Wagyuköttbullar på ett annorlunda sätt. Så håll utkik i vår eventkalender för där kommer vi att visa vart vi dyker upp - och med vem?

Eventkalender, klicka här

 

Vad är då  Wagyukött?

Wagyu är i Japan definierat som kött från nötkreatur som fötts upp och slaktats i Japan, men förutsatt att det handlar om någon av följande fyra olika raser: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled och Japanese  Shorthorn. Av dessa fyra är Japanese Black den absolut vanligaste med en marknadsandel hemma i Japan på 90% i segmentet kraftigt marmorerat nötkött, något som inte är förvånansvärt då det är det djur som levererar det mest marmorerade och därmed möraste köttet som går att få tag på

I Japan är wagyu ett skyddat namn, men det är det inte utanför landet, så du kan hitta “wagyu” från en hel del länder idag, bland andra USA, Australien och Skottland. Det finns gott om mycket bra “Wagyu”-kött från andra länder (mycket av det utvecklat för export till Japan där det används på de billigare matvarukedjorna), men då wagyu inte är en standard utanför Japan riskerar man att få kött som inte på långa vägar motsvarar det man får i Japan. Japans nötboskapsuppfödare hävdar givetvis att inget kött producerat utanför Japan borde få kallas wagyu. 

Enormt populärt ute i världen

Wagyukött har blivit många kockars favorit. I tidningar och på sociala medier trängs bilder på det marmorerade köttet, som både är vackert att titta på och gudomligt gott att äta. Wagyu är inte bara otroligt mört utan även mer hälsosamt än vanligt nötkött, då det är fyllt av nyttiga fettsyror som Omega 3, Omega 6  Wagyu rasen har genetiskt en högre procentuell andel av det intramuskulära fettet (marmorering) som är en otrolig god smakbärareMer än hälften av allt intramuskulärt fett i wagyukött består av nyttiga omättade fettsyror. Kombinationerna av dessa fetter ger wagyu en distinkt, rik smak jämfört med annat nötkött och det fullkomligt smälter i munnen. Det nyttiga fettet har dessutom en lägre smältpunkt som gör att Wagyuköttet smälter i munnen och gör köttet mycket mört.  Det gör även att tillagningen på köttet är lite annorlunda jmf mot "vanligt nötkött"

Näringsinnehåll i Wagyu: 

Omega-3 och omega-6 har många olika uppgifter i kroppen och behövs bland annat för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. De påverkar också regleringen av blodtrycket, hur njurarna fungerar och vårt immunförsvar. Omega-3 minskar blodets levringsförmåga och minskar på så sätt risken för blodpropp. 

En servering av Wagyu kött (som kommer från Japan) eller cirka 113 gram, innehåller så många som 280 kalorier. I en del (113 gram) Wagyu-kött med ursprung i Amerika finns 330 kalorier. 

Köttet innehåller totalt 20 g fett och 8 g mättade fetter. WHO rekommenderar 67 g fettintag per dag, varav 22 mättat fett och resterande omättade fett.  

En servering motsvarar 22 g protein vilket motsvarar 30-40 % av dina dagliga proteinbehov. Som en källa till animaliskt protein innehåller Wagyu-kött alla essentiella aminosyror, vilket gör den till en fullständig proteinkälla. Aminosyror är de beståndsdelar som bygger upp proteinerna i våra kroppar. Proteinerna är i sin tur nödvändiga för att exempelvis muskler, immunförsvar och ämnesomsättning ska fungera optimalt. Essentiella aminosyror är de aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv utan som vi måste få i oss via kosten.  

Köttet innehåller även 10 % av ditt vardagliga behov av järn och kan därmed anses som en ok järnkälla.Järn är en av kroppens mineraler som är användbar för bildandet av röda blodkroppar som har rollen att transportera syre i kroppen. Därför kan järnbrist få dig att tröttna lätt och ditt immunsystem minskar.  

Wagyu biff innehåller cirka 60 gram natrium. Även om vissa människor är känsliga för salt och behöver uppmärksamma saltintaget, men  kroppen  behöver fortfarande dessa mineraler. Natrium hjälper till att upprätthålla kroppsvätskebalansen, som spelar en roll för att kyla ner kroppen medan du svettas och hjälper till att skicka signaler till nervsystemet. 

 
Information kring ursprung samt MBS skala: 

Wagyu-rasen har genetiska egenskaper som ger ett utsökt mört, välsmakande och näringsrikt kött. Köttet rankas efter hur mycket insprängt fett det finns inuti och det är ofta ljusrosa, nästan vitt i färgen. BMS (Beef Marble Score) kallas rankingsystemet. Högre BMS-nivå betyder en saftigare, krämigare struktur, vilket är exempel på varför Wagyu- och Kobe-nötkött är högt prissatta. Ju högre BMS-poäng. desto dyrare och godare kött.  

  • 1-6 låg marmoreringsgrad
  • 7-9 mycket marmoreringsgrad
  • 10-12 extremt hög marmoreringsgrad

Wagyu kan födas upp varsomhelst i världen och får kallas ”fullblodswagyu” eller ”100% wagyu” så länge man kan spåra den genetiska linjen genom DNA-provtagning. 

Allt Kobekött är wagyu, men allt wagyukött är inte Kobe. I Japan avlades wagyu ursprungligen fram som dragdjur och av den anledningen har de större framdel än bakdel. Att Wagyu länge endast användes som dragdjur under en lång tid beror på att det var förbjudet att äta kött i Japan från medeltiden fram till 1871. Ett gott dragdjur skulle ha både bra styrka och uthållighet, ett muskulärt djur ger styrka och det intramuskulära fettet (sk marmorering) gav energi till musklerna då uthålligheten krävdes. Dessa helt unika egenskaper ser man inte vid avel av klassiska köttdjur då oftast mängden kött på ett djur var den önskade egenskapen att avla på. Enligt månghundraåriga japanska traditioner får boskapen växa långsamt, i en stressfri miljö. Wagyukött är mest känt under namnet Kobe, som är kött från wagyukor uppfödda i Kobedistriktet i Japan. Japanska myndigheter har skyddat namnet och endast wagyukött från Kobedistriktet får kallas Kobekött, precis som mousserande vin endast för kallas champagne om det är producerat i Champagnedistriktet i Frankrike. KOBE beef, Wagyu, är antagligen ett av världens mest kända varumärken och det mest kända varumärket inom köttprotein

 

Läs mer om vårt varumärke Darling Down här

 

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...