Vodkapasta med wagyu oxfärs - en underbar kombination

Vodkapasta med wagyu oxfärs - en underbar kombination

Vodkapasta

Alkohol i maträtter är inget nytt, man har rödvin i grytor och såser och vitt vin i risotto som exempel, men just starksprit i en pastarätt är nog en ny kombination som inte många stött på tidigare men detta ska inte avvärja en från att testa, vodkan tar inte över smakerna om man endast tillför lite, snarare tvärtom så lyfter det smakerna i såsen och alkoholen avdunstar även under tillagning. Slänger man i lite av vår wagyu oxfärs så lyfter man denna rätt till en ännu högre nivå. Oxfärsen bidrar med mer fyllighet samt rundade smaker till denna pastarätt, man borde testa åtminstone en gång! 

Vodkapasta recept

Gör din vodkapasta ännu godare med vår wagyu oxfärs.

Ingredienser: 

  • Wagyu oxfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 matsked olivolja
  • 1/2 tesked chiliflakes
  • 1 1/2 deciliter tomatpuré
  • 400 gram rigatoni (eller annan önskad pasta) 
  • 1/2 deciliter vodka
  • 2 deciliter visprädde
  • 1/2 tesked salt
  • 1/2 tesked svartpeppar
  • 1 tesked vitvinsvinäger
  • 1 matsked smör
  • 2 deciliter parmesanost, finriven 

 

  1. Börja med att låta köttet rumstempereras. 
  2. Koka sedan upp vatten i en kastrull, tillsätt rikligt med salt i vattnet. Släng i pastan och koka enligt anvisningarna på förpackningen. 
  3. Skala och finhacka löken och vitlöken.
  4. Koka upp rikligt saltat vatten till pastan.
  5. Sätt på en stekpanna på medelhög värme och tillsätt lite olja, släng i löken och fräs detta tills det börjar bli mjukt (utan att ta färg). 
  6. Tillsätt sedan vitlöken och chiliflakes, vitlöken ska inte heller ta färg. 
  7. Lägg sedan till tomatpuré och köttet i samma stekpanna, låt detta fräsas och köttet brynas försiktigt i några minuter (iochmed att wagyukött har något högre fettmarmorering än vanlig nötfärs så vill man inte tillaga det för länge och smälter bort fettet som resultat). 
  8. Flytta sedan stekpannan från spishällen och tillsätt vodkan. Låt detta koka ihop i någon minut och ställ sedan tillbaka på den upphettade plattan. 
  9. Tillsist ska man tillsätta grädden och låt detta koka ihop under omrörning, smaka av med salt, peppar och vinäger, släng i pastan i såsen. Sänk plattan någon grad och låt detta småputtra en kort stund, släng i parmesanosten och smöret i stekpannan och rör om tills osten har smält och en jämnt fördelad sås bildats. 
  10. Sedan är det bara att severera med riven parmesanost på toppen och färska basilikablad och njut! 

 

Man kan även toppa rätten med hemmagjorda köttbullar på vår wagyu oxfärs. Se recept nedan. 

 

Ingredienser: 

  • 1 1/2 dl mjölk
  • 5 matskedar ströbröd
  • 500g wagyu oxfärs 
  • 1 ägg
  • 1 tesked salt
  • 1 kryddmått svartpeppar

 

  1. Börja med att blanda mjölk och ströbröd. Låt detta svälla i cirka 10 minuter. 
  2. Tillsätt sedan wagyu oxfärsen, ägg, salt och peppar och arbeta ihop färsen ordentligt med händerna så att alla ingredienser blandas samman. 
  3. Skölj sedan händerna under kallt vatten och börja forma köttbullarna till ungefärligt lika stora bollar. Har man en matvåg hemma får man gärna väga köttbullarna. 
  4. Tillsätt sedan lite matfett i en uppvärmd stekpanna och stek köttbullarna, gärna få i taget, skaka stekpannan då och då så att köttbullarna rulla runt och håller formen. 
  5. Tänk på att wagyukött har en något högre fettmarmorering än vanlig nötfärs och ska därmed inte tillagas alltför länge, då fettet riskerar att smälta bort och köttet blir torrt som resultat. 
  6. Kontrollera köttet efter någon minut i stekpannan, köttet är först klart då det inte syns något rosa i mitten. 
  7. Sedan är det bara att toppa köttbullarna på pastan och så har man en mycket smakrik och mättande rätt! 

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...