Smashburger - Trenden som lever vidare

Smashburger - Trenden som lever vidare

Idén att smasha burgare började med restaurangen 'smashburger' i Denver, Colorado, USA som ska ha varit först med konceptet att tillaga burgare på detta sätt. De grundades år 2007 och sedan dess har smashburgare varit trenden på allas läppar. 

Vad är en smashburger?

En smashburgare är precis som namnet antyder hamburgare varav köttet har pressats med en hamburgarpress/smashjärn på en rejält het och slät stekyta. Smashburgare även om det skulle vara gjort på samma kött som en klassisk burgare blir slutresultatet väldigt annorlunda när man använder denna tillagningsmetod. Köttet blir väldigt tunnt med en större stekyta vilket förkortar tillagningstiden och ger en krsipighet på båda sidor av köttet. När man tillagar kött på detta sätt skapas även en så kallad maillard reaktion vilket innebär att aminosyror reagerar med kolhydrater och bildar nya smakmolekyler. Smashburgare ger helt enkelt en förhöjd doft- och smakupplevelse och det är därför det är så populärt. 

Hur gör man smashburgers?

Att göra en smashburgare är relativt enkelt. Man kan göra smashburgare på kyckling- nöt eller fläskfärs. Det enda man behöver tänka på när man ska tillaga smahburgare är att köttet ska genomstekas för att göra smashburgaren rättvisa. Det krävs inte så många redskap heller för att åstadkomma ett lyckat slutresultat, allt man behöver är en grill eller stekjärn med slät yta, se till att den är inställd på hög värme cirka 200-225 grader. Man rullar ihop sin färs till bollar på cirka 120-125 gram. Tar ett smashjärn/hamburgar press, har man inte detta hemma kan man även använda sig av botten på en stekpanna eller kastrull, man bör lägga lite bakplåtspapper emellan när man pressar köttet för att det inte ska fastna på järnet och sedan pressar ordentligt mot stekytan så att färsen blir riktigt platt. Kryddar med lite salt och peppar och låter det stekas cirka 2 minuter innan man flippar köttet med en stekspade och repeterar processen. Kontrollera köttet, har det fått en brun yta (inte bränd) och inget rosa i mitten så är burgaren klar. 

Smashburger recept

Vad sägs om en saftig smashburgare med lite fet tryffelmajonnäs och söt karamelliserad lök? om detta låter aptitligt så ska du följa vårt recept nedan.

Ingredienser för 4 portioner:

 • 4 st Hamburgerbröd (valfri sort) 
 •  500g nötfärs (mald högrev)
 • Tryffelmajonnäs
 • Karamelliserad lök
  1. Börja med att låta köttet rums tempereras. 
  2. Rulla sedan ungefärligt lika stora bollar av färsen, helst inte större än 120 - 125 gram per boll. Köttet breder ut sig och tar större plats på brödet när den blivit smashad/pressad. 
  3. Lägg sedan färsbollen på en het stekpanna eller grill med slät yta inställd på 225 grader.
  4. Använd en hamburgarpress/smash järn och pressa köttet så hårt det går, pressa köttet gör man endast en gång. Använd gärna lite bakplåtspapper mellan köttet och pressen för att det inte ska fastna på järnet. 
  5. Låt det tillagas cirka 2 minuter på ena sidan tills det fått en krispig och gyllenbrun stekyta för att sedan flippa köttet och stek ytterligare två minuter på andra sidan, här kan man lägga till en skiva ost på köttet om så önskas. 
  6. Smashburgare ska alltid vara genomstekta oberoende om det är nöt, fläsk eller kycklingfärs så dubbelkolla mitten av köttet, är det fortfarande lite rosa så är det inte färdigtillagat. 
  7. Sedan är det bara att lägga köttet på det dressade brödet och njuta!

   

   

   

  Smashburger tillbehör

  Man kan ha en mängd olika tillbehör till burgare, här nedan listas recept på tryffelmajonnäs och karamelliserad lök, en himmelsk kombination!

  Tryffelmajonnäsen: 

  • 1 äggula
  • 1 tesked dijonsenap
  • 1 tesked vitvinsvinäger 
  • 2 kryddmått salt
  • 1 krydmått peppar
  • 2 dl tryffelolja
  • Färsk tryffel, cirka 15 gram

   

  1. Börja med att tillsätta äggulan, senap, vinäger, salt och peppar i en bunke. 
  2. Mixa med en elvisp tills alla ingredienser är jämnt blandat. 
  3. Tillsätt oljan gradvis samtidigt som man mixar, smaka av och om mer tryffelsmak önskas kan man fortsätta tillsätta olja. 
  4. Finhacka tryffeln och blanda i majonnäsen. 
  5. Täck över skålen med plastfolie och låt gärna stå i kylen några minuter innan servering. 

   

  Karamelliserad lök: 

  • 4 stycken gula lökar 
  • 2 matskedar smör
  • 1 matsked matolja
  • 2 kryddmått strösocker
  • 1 nypa salt

   

  1. Börja med att skala och skiva löken i tunna skivor. 
  2. Värm upp en stekpanna på medelhögvärme och tillsätt smöret och oljan. 
  3. Lägg i löken och bryn detta tills den blir lite mjuk och fått färg. 
  4. Rör om löpande. 
  5. Tillsätt sockret och rör om, låt det stekas i några minuter. 
  6. Smaksätt sedan med lite salt. 
  7. Häll över det i en skål och ställ det sedan åt sidan inför servering. 

  Sedan är det bara att dressa burgaren på bottendelen av brödet med dessa tillbehör, lägga på köttet och njut!!

   

  Fler artiklar

  Namishi- Wagyu från Namibia
  Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
  Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
  Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...