Sliders är det amerikanska namnet för små hamburgare, miniburgare närmre bestämt. Det perfekta tilltuget på afterworken eller grillfesten. Man vet inte riktigt vart idén kom ifrån eller har sitt ursprung, kanske var det någon som var liten i maten och inte orkade äta upp en normalstor hamburgare. Skämt åsido så är sliders jäkligt gott och det finns inte bara ett sätt att göra sliders på, man kan vara väldigt kreativ och uppfiningsrik med dressing och tillbehör till ens sliders.
Hur gör man sliders?
Som sagt så finns det inte ett 'korrekt' sätt att tillaga sliders, den enda regeln som gäller är egentligen bara att det ska kunna förtäras efter någon tugga, alltså en förrätt eller tilltugg. Nedan har vi ett förslag på recept för riktigt goda sliders.
Sliders recept
Vad sägs om högrevssliders med pesto, mozzarella och tomat? enklare och godare än så blir det knappast.
Ingredienser:
- Pesto
- Mozzarella
- 2 stycken tomater
- Surdegsbrödsbullar (små)
- Mald högrev (högrevsfärs)
- salt
- peppar
Grillen måste ha en slät yta då köttet ska smashas/pressas.
- Börja med att låta köttet rumstempereras, eftersom värmen ska fördelas jämnt i köttet.
- Mal högrevet till färs, köp annars färdigmalt.
- Rulla ihop köttet till bollar på cirka 50g.
- Förbered grillen för direkt hög värme, 200-225 grader.
- Pressa köttet hårt på grillen med ett smashjärn/hamburgarpress.
- Stek det cirka 2-3 minuter på vardera sida, kontrollera köttet att det inte finns något rosa i mitten. Lägg sedan på tunnt skiva mozzarella så det får smälta lite.
- Under tiden köttet grillas kan man slänga på det sliceade brödet på grillen så det får en frasig yta.
- Sedan är det bara att dressa brödet med pesto och ruccola sallad, läng på köttet och toppa med tomat.
- Sedan är det bara att servera och njut!