Risotto med oxfilé - ett vinnande koncept på alla middagsbjudningar

Risotto med oxfilé - ett vinnande koncept på alla middagsbjudningar

Risotto 

Vad är risotto?

Risotto är en traditionellt italiensk maträtt, vanligt förekommande i norra Italien, nämre bestämt i områdena kring Poslätten där just ris odlas i större utsträckning. Risotto är i grunden gjort på mellankornigt eller rundkornigt ris kokat i buljong med tillsättning av vin och parmesanost men kan göra olika varianter på risotto genom att smaksätta med allt från grönsaker, svamp till kött. 

Vad äter man till risotto? 

Som tidigare nämnt finns det många olika varianter på risotto men basingredienserna för att rätten ska kunna kallas för risotto är mellankornigt ris, buljong, vin och parmesanost. Men godast är nog att göra en klassisk risotto och servera köttet som tillbehör och vi har den perfekta styckdetaljen för att lyfta risotton till en ny nivå, nämligen den saftiga och möra oxfilén. 

Risotto recept 

Serverar man risotton med en saftig och mör oxfilé har man ett vinnande koncept alla gånger! 

Ingredienser: 

  • 2 stycken finhackade schalottenlökar
  • 1 dl Olivolja
  • 3 dl arborioris 
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 liter grönsaksbuljong 
  • 2 dl finriven parmesan
  • salt 
  • svartpeppar 

 

  1. Börja med att finhacka löken. 
  2. Sätt spisen på låg värme och rikligt med olja i en kastrull. 
  3. Tillsätt löken och fräs den mjuk i kastrullen utan att ta färg. 
  4. Tillsätt riset, höj värmen en aning och låt riset ta åt sig smakerna från löken och oljan i någon minut. 
  5. Häll i vinet och låt det koka tills det ångat bort, rör om löpande i kastrullen. 
  6. Sedan är det dags att hälla i buljongen, detta görs lite i taget, så att riset får tid till att suga åt sig buljongen. 
  7. Sänk nu värmen en aning och låt detta sjuda, fortsätt röra om under denna process, cirka 18-20 minuter. 
  8. Ta sedan bort kastrullen från värmekällan och häll i parmesanosten och cirka 2 matskedar olivolja. 
  9. Smaksätt med lite salt och peppar och sen är det bara att servera direkt med oxfilé. 

 

Hur tillagar man oxfile?

Just oxfilé är såpass mört och smakrikt kött i sig självt att det blir bäst med endast lite salt och peppar som smaksättning, risotto är även så mättande att man inte vill att smakerna på köttet ska överta smakerna från risotton. Man ska även gärna bryna köttet först på hög värme i stekpannan för att först ge köttet lite fin yta för att sedan färdigtillaga det i ugnen för att resultatet ska bli sådär mört och saftigt. 

Hur steker man oxfile? 

  1. När du ska steka oxfilé är det viktigt att du skär filen i jämna tjocka skivor, ungefär 125 gram per bit. Det gör att tillagningstiden för alla biffar blir lika lång.
  2. Vi rekommenderar att oxfilén är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt på filén.
  3. Innan tillagning kryddar du din oxfilé med valfri krydda, därefter låter du det gotta till sig en stund.
  4. Vid tillagning använder du dig en panna på hög värme med en klick av vårt klarifierade smör, därefter lägger du i bitarna.
  5. Stek oxfilén i ca 2–3 minuter på varje sida och ös med jämna mellanrum på smör.
  6. När köttet är klart tar du det från pannan och låter vila på en tallrik en stund. När köttet vilat klart är det klart att servera!
  7. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad innertemperatur. OBS! Fyll inte pannan med för mycket kött, då tenderar det att bli kokt och inte grillat. 

 

Oxfilé innertemperatur

 Tillagninsskala Innertemperatur
Blodigt
53 °C
Medium
58 °C
Välstekt
70 °C

 

 

 

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...