Korean bbq - mattrenden som tog restauranger med storm

Korean bbq - mattrenden som tog restauranger med storm

Det dyker upp nya mattrender och influenser från internationella kök på den svenska marknaden kontinuerligt. Korean bbq är den nya trenden som tog svenska restauranger med storm. Det är en mycket smakrik och färgrann matupplevelse med olika smaksättningar på köttet som soja, sesamolja, vitlök, ingefära, chilipeppar och mycket mer. Till köttet serveras sidorätter och en variation av goda såser. 

Vad skiljer korean- från amerikansk bbq? 

I USA handlar grillning i det flesta fall om desto större och coolare styckdetaljer, desto bättre. Detta kräver längre tillagningstid och dedikation vid grillen medans i koreansk bbq handlar det om tidseffektivitet utan att äventyra den goda smaken. I restauranger som har annammat konceptet med koreansk bbq är det inte sällsynt att det står utplacerat mindre grillar på matborden eller att grillen är inbyggd i bordet samt att gästerna själva får stå för tillagningen av köttet. Rätt smart med tanke på att de flesta har sina egna prefenser för hur pass tillagat köttet ska vara. Inom koreansk bbq grillar man även gärna tunnare skivor av kött samt grönsaker. Till köttet serveras en mängd diverse såser och tillbehör. Självklart skiljer sig även smaksättningen på köttet, i amerikansk bbq är det vanligt med rökiga smaker medans i koreansk är det vanligtvis inslag av soja, ingefära och mirin. 

Hur gör man då koreansk bbq? 

Självklart är väl kryddorna det viktigaste när man ska göra koreansk bbq för att det ska bli så autentiskt som möjligt. När det kommer till typen av kött så kan man sällan gå fel med entrecote, revbensspjäll, kyckling eller ryggbiff. Att köttet är tunnt skivat och marinerat med mycket kryddor är viktigt för att göra koreansk bbq rättvisa. Nedan följer några recept på koreansk bbq. 

Recept på entrecoté i koreansk bbq stil!

Vad sägs om en kryddig men söt entrecoté i koreansk bbq stil? Severa med en syrlig kimchisallad och så har man en perfekt rätt för sommaren. 

Ingredienser: 

  • Entrecoté
  • 2 teskedar honung
  • 2 matskedar sesamfrön
  • 1 kopp kimchi
  • 2 matskedar risvinäger
  • Ett knyppe koriander (valfritt)

 

Till marinaden:

  • 2 teskedar Honung
  • 3 matskedar Sojasås
  • 3 matskedar Sesamolja
  • 2 matskedar Råsocker
  • Finhackad vitlök, 2 klyftor
  • 1 tesked Finhackad ingefära
  • 2 matskedar Risvin
  • 1 matsked Gochujang
  • Limejuice, 1 styck lime

 

  1. Börja genom att blanda ihop ingredienserna till marinaden i en bunke. 
  2. SKiva sedan köttet i tunna skivor, gärna 0.5 cm tjocka. Lägg över köttet i marinaden och rör om så att köttet täcks. Täck sedan över med plastfolie och förvara detta i kylen en timme så det får gotta till sig. 
  3. Hetta sedan upp en stekpanna eller grill på hög värme. Lägg på köttet och låt det tillagas i cirka 2-3 minuter på bägge sidor. 
  4. Kontrollera att köttet är genomstekt och har fått fin färg på ytan. 
  5. Sedan är det bara att ringla lite sesamfrön över köttet och servera med önskade tillbehör och njut! 

En rekommendation är att hacka upp lite grönsaker och marinera dessa i samma marinad och slänga på grillen med köttet, väldigt gott! 

 

 

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...