Karim Khouani Guide Michelinkock

Karim Khouani Guide Michelinkock

Karim Khouani

Vi är enormt stolta och glada att få presentera vår senaste samarbetspartner och kollega som skall arbetar med produktutveckling och inspiration på TheFatCow.se

Karim, född i Frankrike, är ett välkänt namn och ansikte inom den kulinariska världen och en liten superkändis i södra Sverige där han blev den första krögaren  att få en stjärna i den berömda Michelinguiden.

Redan som 14-åring blev Karim en konditorlärling i Marseille, Frankrike och redan vid ung ålder ville han bli bäst inom sitt gebit. Vid 18 års ålder drog flyttlasset till London, där han sökte och fick arbete på 3-stjärniga restauranger. Nu nästan 30 år senare, aktiv inom den svenska kulinarbranschen där han driver egen restaurang, arbetar som konslut och inspiratör, numera även på TheFatCow.se

Karim beskriver sig själv som en ödmjuk men tuff person som alltid drivits framåt av sin passion för mat och dryck. En passion som i allra högsta grad är en ledstjärna för den energiske fransmannen.

Karim, berätta lite om dig själv:

"Jag lever med mat, från tidig morgon tills jag går och lägger mig. Mina tankar kretsar ofta kring mat, dryck och vad man med små - och stora medel kan åstadkomma med fina råvaror. Dock är det alltid min passion och kärlek till mat som driver mig extra framåt i tuffa tider. Givetvis är min familj en bränsletillförsel där mina barn är solen på himlen".

Karim Khouani
Ålder: 25 i sinnet
Bor i: Skanör, driver egen verksamhet samt arbetar som konsult.
Familj: Skild från men fortfarande god vän med Maja och har tre barn: Aston 2 år, Nelson 8 år och Keano 1 år.
Favoriträtt: ”Red mullet”, en liten saltvattensfisk som finns i Medelhavet.
Favoritredskap i köket: En bra sked för att smaka av allting.

"Jag kommer från södra Frankrike och är uppväxt i Marseille. Min fd fru kommer från Sverige vilket gjorde att vi flyttade till Malmö för snart 12 år sedan. Jag köpte restaurang Ambiance à Vindåkra 2013 och 2014 fick vi en stjärna i Guide Michelin. Det var den första restaurangen i Malmö att få en stjärna i guiden vilket vi blev rejält stolta över. En restaurang som låg utanför Malmö, egentligen ute på landet men det fungerade. Efter några år där flyttade jag över min verksamhet till restaurang Sture i Malmö (en anrik restaurang med god historia som ligger bakom Hotell Savoy i Malmö) och vi  fick faktiskt en stjärna i Michelinguiden redan inom tre månader, vilket är väldigt kort tid. Mitt äventyr har sedan fortsatt tillsammans med Torsten Jansson som äger Kosta Boda och Brasserie 1742, vilket jag tog över driften för 2016. Jag hade träffat Torsten många år tidigare och jag gillade hans driv och engagemang. Vi förstår varandra, har samma språk, samma målsättningar (att bli bäst) och så respekterar vi varandra mycket vilket gör ett samarbete enklare och mer effektivt".

 

Berätta, hur startade ditt matintresse?

"Intresset har alltid funnits där. Min mamma är från Italien och hon lagade fantastisk mat, husmanskost med en fin touch, så även min mormor. I Italien, för er som inte vet, så är mat kultur och arv. Där skämtar man inte om familjerecepten, det är heligt. Min pappa är från Marocko och även där var det mycket snack om mat och många familjemiddagar. Hela min uppväxt har präglats av mat. Dock handlade det inte bara om att äta maten. Att åka att handla med mamma eller pappa, att förstå kvalitet och smaker, att förstå råvara i säsong blev naturligt för mig. Även kärleken och gemenskapen kring själva middagen och maten blev viktig för oss i vår familj. En stund där alla samlades och diskuterade världen och dess utmaningar. Det var inte konstigt att jag började jobba i ett professionellt kök redan som 14-åring, då som lärling för att bli konditor. Jag gillade inte att sitta i skolbänken, jag ville arbeta, låta min kreativitet och energi synas i smaker och mat. Att lära sig från grunden som lärling är en tuff men oerhört bra skola för inlärning. Jag vet inte, men jag är förmodligen den enda konditorn som har en Michelinstjärna i Sverige".

Hur tänker du nu när du skall samarbeta med ett nystartat koncept inom premiumkött online?

 "Jag gillar verkligen idén med superpremiumkött och unika styckningsdetaljer och att kunna få hem detta, direkt hem till sin ytterdörr. Det saknas premiumkvalitet i dagligvarubutikerna, tycker jag. Dessutom premium för matlagning hela året, både för grillsäsong, höst, vinter och vår. Att hantera gott, kvalitativt kött och inte bara att grilla. Det finns så många tillagningstekniker vi kan lyfta fram för att få det bästa ur alla köttdetaljer. Grabbarna på TheFatCow.se delar min passion för matlagning - och att testa nytt. Det känns som om de gör något nytt, annorlunda och bra - och det vill jag gärna vara med på, att vara med på den resan blir spännande".

Hur kommer det att märkas att du är med i projekten i företaget?

"Förhoppningsvis kommer min kunskap i köket, kring matlagning och en del kring råvaran (även om grabbarna kan detta väldigt bra) att bidra med idéer, kanske nya produkter och ett och annat recept. Ni får helt enkelt följa oss på vår resa för att se vad vi kan hitta på".

 

Video link: https://www.youtube.com/watch?v=aalwk4I_sTI

 

  1.  

 

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...