Iberico Spare ribs recept med inspiration av EL BULLI, Ferran Adria

Iberico Spare ribs recept med inspiration av EL BULLI, Ferran Adria

Iberico Spare ribs recept med inspiration av EL BULLI, Ferran Adria

Spare Ribs – El Bulli style. 

När man nämner El Bulli sä vet ALLA vad man refererar till, nämligen VÄRLDENS BÄSTA restaurang. Ferran Adria var kreativt ansvarig på denna grymma restaurang i Spanien.

El Bulli var en restaurang i Spanien som hade tre stjärnor i Guide Michelin.

Restaurangen, som öppnade 1962, låg i Cala Montjoi cirka 10 mil norr om Barcelona i Katalonien. Från början var det en enklare bar men redan i mitten av 1970-talet hade man fått sin första stjärna i Guide Michelin. 1983 kom kocken Ferran Adrià till El Bulli, och under hans ledning blev restaurangen ett av världens mest experimentella och avantgardistiska kök. 1997 fick de sin tredje stjärna i Guide Michelin. Restaurangen ansågs vara världens mest välbokade. De femton borden med sina femtio sittplatser var ofta uppbokade minst ett år i förväg, och varje år försökte flera hundra tusen personer boka bord. Tyvärr är restaurangen stängd sedan 2011 men fortfarande nämner man denna restaurang med vördnad. Nedan har vi ett recept på RIBS inspirerat av Ferran Adria som är enkelt att tillaga MEN så underbart gott

 

Ingredienser:

ca 2 kg spareribs (Iberico revbensspjäll). Se till så att membranet är borta från baksidan
1 1/2 msk salt
ca 7 1/2 dl barbequesås, se recept nedan
ca 2 1/2 dl vatten
rivet skal av 1 apelsin (väl rengjort)
ca 1 1/2 tsk chiliflakes
 
Så här enkelt är det:
Sätt ugnen på 200°C. Lägg spare ribs i en långpanna med köttsidan uppåt. Strö över saltet.

Täck köttet med barbecuesås, se receptet på sås nedan Häll i vattnet bredvid köttet i långpannan Täck formen väl med aluminiumfolie. Ugnsstek i 1 ½-2 timmar. Gör ”böjtestet ”så att ribsen är klara. Annars in i ugnen igen i ca 30 minuter
 
Ta bort folien och låt stå i ytterligare ca 30 minuter för fin yta. Pensla gärna köttet med saft från ungformen. När spjällen fått fin färg och köttet lossnar lätt från benen är de klara.
 
Skär upp och lägg på serveringsfat. Riv över apelsinskalet och ev chiliflakes för den som vill ha den dör lilla extra hettam.
 
Grym BBQ sås till spare ribs av IBERICO. Recept inspirerat av Ferran Adria, El Bulli
 
Ingredienser
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
4 1/2 cm ingefära
1 msk olivolja
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk sherry eller rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk worcestersås
400 ml passerade tomater
 
Gör så här:
Skala och finhacka rödlök, vitlök och ingefära.
Fräs rödlöken glansig i olja eller smör i en stekpanna. Rör ner sockret försiktigt och fräs ca 5-7 minuter tills löken är rejält karamelliserad. Rör ner purén och fräs ytterligare ett par minuter. Rör om så att purén inte bränner fast i botten i pannan.
 
Tillsätt vitlök, ingefära, apelsinjuice, vinäger, senap, worcestershiresås och passerade tomater. Låt koka på svag värme ca 30 minuter, rör om då och då.
Ta från värmen och mixa såsen slät med stavmixer. Förvara kallt i kylskåp  tills den skall användas

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...