En god COLESLAW recept är aldrig fel - och ett gott bröd till det!

En god COLESLAW recept är aldrig fel - och ett gott bröd till det!

Godaste coleslawn recept och hur gör man coleslaw?

Lite onödigt vetande kring Coleslaw:

Många tror och tänker att Coleslawsallad är en amerikansk produkt dvs ursprung från Amerika men det stämmer inte riktigt.  Namnet kommer från holländskans ”koolsla” som är en förkortning av koolsalade, vilket betyder kålsallad, så ganska så logiskt men ändå otippat.

Coleslaw är en krämig sallad som fungerar utmärkt till kött och kyckling.  Enkelt utryckt så blandar man strimlad vitkål med majonnäs och kryddor samt någon  typ av syrlig mjölkprodukt, exempelvis creme fraiche, gräddfil, smetana eller liknande. Många har även med morot och lök för att sätta mer smak och textur på salladen.

Till vissa rätter fungerar coleslaw perfekt, framförallt till amerikainspirerade rätter  till saftiga hamburgare, till grillade spareribs/shortribs, pulled beef eller pork. Givetvis passar det utmärkt även till grillspett eller korvar av alla dess slag.

Om man har bråttom.

Tips, när man har bråttom så kan man blanchera vitkålen, dvs man kokar upp vatten och salt och låter den strimlade kålen ligga i vattnen ca 10-15 minuter. När tiden gått så slår man av kålen i ett durkslag och pressar ur överflödigt vatten. Detta gör att kålen blir mjukare, den tappar lite av sin skarpaste smak.

Att hyvla kålen med en osthyvel är ett bra knep eller att använda mandolin – allt för få fina och jämna strimlor av kålen. Fint skuren kål drar även åt sig såsen bättre. Då även snabbare att strimla med mandolin och hyvel. Moroten river man med fördel på ett rivjärn, stora eller mindre hål spelar mindre roll. Att använda hushållassisten är även ett bra tips.

Att hotta upp och göra Coleslawen lite speciell – det är enkelt och gott.

Variataionsmöjligheterna för Coleslaw är nästa oändliga. Man kan till exempel göra en röd coleslaw med rödkål. Färgen blir väldigt cool och smaken också.. Man kan även lägga till smak genom att blanda i majs och rödlök i sin coleslaw, eller rivet äpple,  vilket passar fint till fågel och fläskkött. Att lägga i ex strimlad Gari dvs picklad ingefära ger också en härlig smak – passar utmärkt till en WagyuTomahawk eller biff.

Vårt enkla recept på en god Coleslaw:

Tips;

Har man mer tid blir coleslawen allra godast när den görs ett par timmar i förväg. Då tar nämligen syran i såsen hand om vitkålen och gör den mjukare. Syra fungerar som ett tillagningssätt och gör just att kålen ”tillagas” och blir mjukare – precis som syrlighet i en marinad gör. Ska du ha fest med flera gäster kan du med fördel göra/tillaga coleslawen dagen innan och sedan förvara den i kylen.

ingredienser;

1 kg vitkål, fungerar även med rödkål om man vill skoja till det
2,5 dl crème fraiche eller Smetana
2-3 matskedar majonnäs, äkta majonnäs
200 gram ananasringar, konserverade
1 rödlök, strimlad
1 burk majskorn
0,5 dl bladpersilja, finhackad
salt
peppar

 

Så här gör du:

  1. Skär vitkålshuvudet i strimlor med mandolin eller osthyvel
  2. Koka upp vatten och salt. Lägg i vitkålen och låt den precis koka upp. Häll upp vitkålen i ett durkslag och låt den svalna, alltså blanchera kålen
  3. Blanda ner smetana, majonnäs, finskuren ananas och ananasjuice samt rödlök och majskorn
  4. Salta och peppra. Strö på persilja.

 

Hamburgerbröd att baka hemma. Brioche-hamburgerbröd ca 10 st
25 g jäst
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 msk socker
1 tsk salt
1 ägg
7,5 dl Manitoba mjöl el vetemjöl special (+ lite extra mjöl till utbakning)
150g tärnat och rumstempererat smör (80% fett alltså riktigt smör)

Så här gör du
1. Värm upp vatten och mjölk till 37 grader C. (känn av med fingret, fingervarmt) och smula ner jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Rör tills jästen lösts upp helt.

2 Häll i socker, salt, ägg och rör i mjölet. OBS! lite åt gången för att undvika klumpar. Använd sil om ni vill vara säkra på jämn fördelning

3.Kör igång degblandaren/assistenten och kör degen i 5 minuter. När 5 min gått, tillsätt det rumstempererade, tärnade smöret medan maskinen fortfarande går. Låt maskinen/degkroken blanda in smöret ordentligt

4.Stäng av maskinen och täck bunken med en handduk och låt jäsa 60 ca min.

5.Lägg upp degen på lätt mjölat bakbord. (var försiktig så du inte använder för mkt mjöl på bordet)

6.Dela degen i två lika stora delar och dela sedan upp dessa i 5-6 st lika stora delar. Forma runda bullar med händerna men försiktigt så att ni inte pressar ur luft ur dege

7. Lägg bullarna på ugnsplåt och platta till den lite så de inte blir för höga

8.Låt jäsa en andra gång i ca 60 min, under handduk. Starta ugnen och sätt den på 220 grader.

9. Pensla bröden försiktigt med uppvispat ägg och strö över sesamfrö strax innan de ska in i ugnen.

10.Sätt in i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter. Håll koll på bullarna under tiden

Bröden är färdiga när de är lätta & härligt gyllenbruna och skönt glansiga. Ta ut ur ugnen och låt svalna

Innan servering, dela burgarbröden och stek på snittytan i hör värme med smör i pannan.

Servera med dina bästa burgare, wagyu eller iberico är våra favoriter

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...