Danmarks bästa hamburgare -  Folkets tävling 2021

Danmarks bästa hamburgare - Folkets tävling 2021

Burgernördar: Här är Danmarks bästa burgare  2021

Det är vad några burgarkunniga domare presenterat under lördagen/sondagen  den 21-22 augusti. 

En över- och en underbulle, alltså ett hamburgerbröd, en biff /burgare och lite sallad- hur svårt kan det vara att göra en god burgare? 

 
Förvisso inte svårare än enligt ovan men om du vill imponera med din burgare så behövs lite mer. Det anser arrangörerna bakom "Danmarks bästa burger", som är ett inofficiellt urval av landets bästa burgare. 
 
Vinnare av Danmarks bästa burger 2021: 

 
Vinnare av folkets pris: Hungry Dane https://hungrydane.com/

Jesper Wieder driver tävlingen, och han säger till TV 2 Lorry att de med tävlingen vill hylla hamburgarna som levererar det där lilla extra – för de som gör en rejäl ansträngning. 

 
Finalisterna väljs ut av tre kockar som har smakat det danska burgarlandskapet. Och det har inte gått obemärkt förbi, säger en av de tre domarna, Carsten Olsen, som också är känd som "The Bald Chef": 
 
- Vi har varit i land och rike runt för att äta hamburgare, vilket också syns på figuren. Jag har nog ätit nära 30 olika hamburgare, och jag har också gått upp nästan 15 kilo, så det har gått väldigt bra, säger han med ett stort skratt. Han säger att det har tagit större delen av ett år att smaka på hamburgarna som deltar i tävlingen. 
 
Hur valdes finalisterna ut? 
På Facebooksidan "Danmarks bästa burger" har den helt vanliga dansken kunnat rekommendera hamburgaren eller hamburgarna som han eller hon har ätit och tyckt vara värd att delta i tävlingen. Därefter har de tre olika kockarna valt vilka de skulle vilja smaka och testa. Sedan anmält dessa till tävlingen och finalen av tävlingen. 
 
Finalisterna – de utvalda restaurangerna 
 
Finalist 1: Samsø Madsnedkeri 
Finalist 2: Kødstadens Burger Joint 
Finalist 3: Little Ma's 

Finalist 4: Lazy Dog 
Finalist 5: Hungry Dane 

Finalist 6: Dandelion Burger 

Finalist 7: EDEN JAXX 

Finalist 8: POPL 

Finalist 9: Cali Burger Joint 
 

 Kolla in deltagarna samt tävlingen i länken nedan:
https://www.tv2lorry.dk/koebenhavn/burgernoerder-her-er-danmarks-bedste-burger?fbclid=IwAR2oO6BzBuTsDRgWWEfGRMYgvgPq1PO6u13IjkrKphPmpdfH9MMLT7KUQqU

 

Vad är en bra hamburgare – enligt juryn? 

 
Det som är gemensamt för dem alla är att när du tar en bit av en burgare måste den representera alla smakupplevelser. Det måste finnas en balans mellan syran, det feta och det salta, så att smaklökarna blir nöjda, förklarar Pia Prixved även kallas ”Miss Matglad” som är en av domarna i tävlingen och utvecklar: 
 
- det räcker inte att det bara är ett gott bacon och ost. Du skall också kunna smaka på balansen, som syran i en pickles, eller salladen som crunch. Det måste finnas en balans som balanserar alla ingredienser och tillbehör. När jag tar en bit måste jag ha/få hela upplevelsen och inte bara en del av själva maträtten. 
 
- För mig är en bra burgare en som samlas på rätt sätt. Det handlar inte om att löken är på toppen eller att salladen är på botten, smaken måste bara vara rätt. Surt, salt och sött, då är vi där. Och då måste man kunna äta det i ena handen och äta det utan att det går sönder, säger Carsten Olsen, en av de 3 domarna i tävlingen. 

 

Vilken ingrediens är viktigast – enligt juryn? 
 
När det gäller ingredienser finns det många olika skolor/tekniker. Salladen kan bestå av allt från gurkor och lök till avokado, och brödet kan bakas på ett antal olika sätt.  
 
Men en sak som går igen är köttet - såvida inte burgaren är vegansk, förstås. Det är också här som man enligt "The Bald Chef" skiljer agnar från vetet. 
 
- Det viktigaste är köttet, enligt oss.  
 
- Allt annat dvs tillbehören är kul, intressant samt, burgaren är uppbyggd, men köttet måste hackas ordentligt, stekas ordentligt, smaka gott. Kött är det viktigaste i min värld. Brödet är sekundär men också viktig. MEN Det viktigaste är köttet. 
 
- Det måste vara genomtänkt, och det måste vara bra råvaror. De måste förenas. En bra burgare för mig är inte nödvändigtvis många saker eller något helt vilt sällsynt som vanilj från Nya Guinea, säger Miss Matglad 
 
Förutom de tre danska kockarna som har rest landet och kungariket för att hitta sina favoriter, deltog ett antal utländska domare från bland annat Sverige och Nederländerna i lördagens blindprovning. 

Burgerfestivalen fortsatte på Ofelia Square på söndag, där alla nio finalisters hamburgare kunde avnjutas på torget.  
 

Här är ingredienserna i Danmarks bästa burger 
 
Om du vill återskapa Danmarks bästa burgare, bör du förmodligen gå ut och hitta dina ingredienser i specialaffärer men det går att tillaga hemma. Kolla in nedan:  

Brödet är en klon/bladningn av en japansk mjölkbulle och en potatisbulle, där du använder kokt potatis istället för traditionellt potatismjöl, som sedan steks i färsk ankfett och sen tillsätts en touch av salt från Himalaya.  
 
Hungry Danes burgerkräm bestående av en omrörd mayo, rökt chipotle, friterad ungersk rödpeppar och Jalapenos, fransk senap och italiensk Peccorino utgör den krämiga basen, medan finhackad rödlök ger crunch. 
 
Köttet är 150 g nyhackat Grambogård -nötkött som kortmarineras i Jack Daniels whisky och får ett tunt lager av en jäst tomatrelish penslat p åköttet, så syran är i balans. Slutligen smälter man ner "trippelost" och adderar Suluguni från Georgien och hela härligheten dekoreras med hårdstekt bacon, som har legat i öl i 24 timmar innan servering.  
 
 Vad är suluguni?

Suluguni är en inlagd georgisk ost som härstammar från regionen Megrelien. Osten har en sur, halvsalt smak, ett gropig utseende och en elastisk konsistens; dessa attribut är resultatet av de processer som används, vilket givit den det engelska smeknamnet "pickle cheese", där pickle syftar på att osten läggs in eller syras i en lag som ger osten dess konsistens och smak. Dess färg varierar från vit till blekt gul. Suluguni serveras gärna friterad eller grillad, vilket döljer dess doft, ofta i trekantiga bitar.

En typisk Suluguniost är formad som en stor puck, 2,5 till 3,5 centimeter tjock. Den väger mellan ett halvt och ett och ett halvt kilo och består av 50% vatten och mellan 1 och 5% salt. Fetthalten varierar, men snittet är 45%.[1] Suluguni produceras enbart av naturliga ingredienser: normaliserad komjölk genom koagulering av löpe med rena kulturer av mjölksyrabakterier.

 

 

 

 

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...