HAMBURGARDRESSING recept - underskattat gott. Kolla in lite tips på dressing, ketchup och bröd

HAMBURGARDRESSING recept - underskattat gott. Kolla in lite tips på dressing, ketchup och bröd

BURGARBONANZA

Hamburgare kan vara snabbmat, bukfylla eller ren gourmetmat. Det är upp till dig som tillagar vart du lägger ribban. Oavsett så är det gott - det är vi överens om.

Nedan får ni tips på några olika enkla och lite mer avancerade dressingar till din älskade burgare. Givetvis får du även ett recept på ketchup och även senap. Som avslutning så får du även tips på vår vän Karin Khouani, vår Guide Michelinkocks recept på bröd till din burgare - eller korv. Nu är det dags att bjuda in grannar, vänner, släkt eller familj på en BURGARKVÄLL

Hoppas att nedan inspiration hjälper er i er BURGARBONANZA

Ibland är det bara roligare och godare att göra sin egen dressing, sin egen ketchup och senap och att baka sina egna bröd när man vill bjuda på en rejäl BURGERBONANZA

Nedan har du några härliga tips och tricks som garanterat gör din burgare godare, antagligen godast i kvarteret.

 

 Helt enkelt en klassisk snabbdressing till hamburgare​

När du inte vill köpa på tub eller burk. Enklare än så här blir det inte 
De få ingredienser du behöver är: 
Äkta majonnäs av bra sort, Hellmans exempelvis och en bra ketchup. 
 
Gör så här:
Ta en generös klick majonnäs som grund och addera ketchup lite i taget, tills du får den färg och smak som du önskar. Kvarna ner lite svartpeppar och cayennepeppar, om du vill.​

Enkel dressing som smakar grymt gott och som passar alla

Detta recept liknar faktiskt dressingen från MCD
Söt, svensk senap, Heinz ketchup, gurkmix och äkta majonnäs.
 
Gör så här:
Ta en rejäl klick majonnäs och tillsätt de andra ingredienserna tills du får rätt smak enligt ditt tycke. Gillar du sötare smak då väljer du lite mer ketchup osv. Vill du så addera en tesked dijonsenap för lite häftigare smak.

 När du vill lägga ner lite mer tid och kraft på din hamburgerdressing (väl värt det enligt oss)
 
Du behöver nedan ingredienser:
1 dl majonnäs (som du givetvis kan göra själv)                        
½ dl crème fraiche
½ dl chilisås, valfri variant
2 msk avrunnen gurkmix
2 msk finhackad mild lök, silverlök är gott.
1 krm paprikapulver
1 krm vitlökspulver
Citron, salt och peppar
(1 tsk maizena)
 
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienserna , rör ihop dessa och addera citronsaft, salt och peppar efter smak. Låt smakerna gå ihop rejält så det fungerar att göra dressingen och låt stå i kylskåp ngn timmer innan servering. Maizena använder du om du vill få en lite tjockare konsistens på dressingen

Fräschare och lite ”lättare”  hamburgerdressing

Extra god till en hamburgare på lammfärs eller våra Txogitzuburgare
 
Du behöver: 
Fet och fyllig yoghurt, gärna gregisk
En klick majonnäs, gör egen om du vill
Färsk vitlök
Citronsaft
 
Gör så här:
Utgå från en rejäl sked yoghurt, ta gärna i rejält
Rör ner en klick majonnäs och tillsätt riven vitlök. (Har ni testat fermenterad vitlök?)
För mycket färsk vitlök ger dressingen en lite mer metallisk smak, så tillsätt en mindre klyfta och låt stå kallt innan du smakar av och eventuellt tillsätter en till. Det fungerar även att ha i lite vitlökspulver om man gillar smaken så mycket
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

 Avokadodressing till din burgare – varför inte!

Ibland vill man skoja till det lite i både färg, smak och utseende
 
Du behöver:
2 riktigt mogna avokados
En klick äkta majonnäs
Lime, salt och peppar
 
Gör så här:
Gröp ur och mosa avokadon, stänk på citron redan här för att bevara färgen bättre
Blanda ner en klick äkta majonnäs.
Smaka av med lime, salt och peppar

Chipotledressing eller majjo- Så enkelt och så gott!

​ 
Du behöver: 
Äkta majonnäs och Chipotle Pasta på burk

Lime.
 
Gör så här
Ta en rejäl klick med majonnäs och tillsätt chipotle paste, lite i taget, tills du får en tydlig – men inte för stark röksmak – Det får inte blir för starkt eller rökigt så att maten du serverar till blir osynlig och smaklös

Addera lime för fräschör, syra och ta i salt om du saknar djupet

Dressing för den riktigt kräsne hemmakocken

​När du verkligen vill imponera och nästa göra dressingen till hjälten i BURGARBONANZAN
 
Du behöver:
2 dl Crème fraiche
2 dl grekisk yoghurt
2 finhackade vitlöksklyftor
1 x finhackad Chili
1 msk olivolja
2 msk riven parmesanost
Några droppar citronsaft
Salt
Nykvarnad svartpeppar

För färgen skull (även smak) kan man addera sött paprikapulver eller lite chilisås
 
Blanda ihop ingredienserna ovan i en skål och låt stå i kylen minst en timme. Smaka av med citron, salt och peppar en sista gång innan du serverar. 

Nobisdressing, Werner Vögeli

Vill man som Werner Vögelis göra en lite mer komplicerad håll käftendressing så

Du behöver:
2 ägg
2 msk rödvinsvinäger
5 dl finare, rumstempererad majs/rapsolja
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2,5 tsk dijonsenap
1 liten finhackad vitlöksklyfta
2,5 msk finskuren gräslök. (OBS hacka inte sönder gräslöken.)
 
Gör så här:
Lägg äggen i kokande vatten och låt dem koka i exakt 3 minuter.

Knäck äggen på mitten, skrapa försiktigt ur det lösa innehållet i en blandskål. Vispa äggen.

Tillsätt olja lite åt gången – precis som du gör egen majonnäs – alltså så att såsen inte skär sig. Vispa i olja och vinäger växelvis och i omgångar tills du har en tjock sås. Addera vatten om du vill justera konsistensen

Tillsätt salt, peppar, senap, hackad vitlök och fint skuren gräslök. Låt vila i kylen ngn timme

Het, hetare salsadressing för hamburgare eller för den delen till ett schysst stycke biff

​En hetare variant som funkar lika bra till en schysst biff
 
Du behöver:
10 stora mogna tomater
20 st cocktailtomater
4 paprikor         
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 anchochili
0,5-1 chipotlechili
Paprikapulver
Chilipulver
Oregano
Rörsocker
Salt

 
Gör så här:
Skålla och skala de stora tomaterna. Skär cocktailtomaterna i halvor. Kärna ur paprikorna och dela i bitar. Dela löken men behåll skalet på.
Blanda tomat, paprika, lök och vitlöksklyftor och häll på olivolja och rosta i ugn ca 30 minuter på 225 grader. Rör runt då och då. Paprikaskinnet ska få ”blåsor”, men inte bli sotsvart.
Fräs kryddor och chili på medelvärme ca 5-7 min. Tillsätt rörsockret sist så att det smälter ner utan att brännas.
Skala paprikan, löken, vitlöken i en bunke
Mixa med stavmixer – gärna lite grovt. Tillsätt kryddblandningen och anpassa styrkan
Salta av
Låt gärna stå under natten

Vem vill inte skryta med att ha gjort sin egen ketchup

Ingredienser

1 kg tomat, hackade (blanda gärna olika sorter eller hela tomater på burk)
1 rödlök, grovt hackad
0,5 fänkål, grovt hackad
1-2 stjälkar stjälkselleri, grovt hackade
2 klyftor vitlök, pressade
0,5 msk färsk ingefära, riven
0,5 dl farinsocker
0,5-1 chilifrukt, hackad
0,5 dl färsk basilika, finhackad
0,5 dl färsk timjan, hackad
200 ml rödvinsvinäger
1 msk färsk koriander, hackad
1 msk worcestersås
3 dl vatten
Salt, peppar, olivolja

 

Gör så här

Blanda alla grönsaker (utom tomaterna) i en panna med en skvätt olja i och krydda med vitlök, chili, ingefära, koriander, Worchestersås, timjan, salt och peppar.

 Koka under omrörning på medeltemperatur i ca 15-20 minuter. Tillsätt tomaterna och vatten och låt koka upp. Låt sjuda och reducera såsen nästan till hälften, till en tjockare konsistens. Det kan ta lite tid men viktigt att konsistensen blir rätt

 Addera basilika och mixa såsen med en handmixer tills det blir en slät sås. Sila såsen gånger för att få den riktigt slät. Det kan krävas att du silar mer än en gång

 Häll tillbaka såsen i en ren panna, tillsätt socker och vinäger och låt den sjuda och få en ketchuplik konsistens. Smaka av och tillsätt mer kryddor efter eget önskemål.

 

Häll upp i rena glasburkar

 

Introduktion och förberedelse inför att göra egen senap

Hur du gör hemgjord senap av gula och bruna senapsfrön samt kryddar med ättika och vinäger, socker och honung samt salt. Addera lite olja för fin konsistens.

Senapen blir starkare och grövre med bruna senapsfrön i. Den blir ljusare med gula senapsfrön. Efterhand tappar senapen i styrka och blir mildare och mindre stark

 Serveringsförslag, smaksättning

En god senap fungerar såklart till julbordets produkter, även till lutfisk. Självklart är det kul att använda en egen senap till griljeringen på skinkan Eller som tillbehör till det mesta som husmanskost

Senapen kan också användas till matlagning och smaksätta många olika rätter

 Blandar du till någon msk med olivolja, vinäger, salt och senap så får du en härlig och fräsch dressing

 Senapsfrön, gula eller bruna

Bruna frön ger en grov stark senap.

Gula frön en ljusare fin konsistens till senapen. Det går givetvis även att blanda de olika färgerna/fröna. Testa och avgör själv vad som är godast

 

Smaksättning

Det går bra att göra senapen med endast senapsfrön och vatten, det blir en mer asketisk smak. Men vanligt är att smaksätta med sött, salt och surt som kan vara:

Socker och/eller honung tillsätts efter smak så du får en så söt senap du önskar.

Ättika 12% och/eller vinäger samt salt efter smak. Det fungerar även att nyttja äppelcidervinäger, sherryvinäger eller vit balsamvinäger Vill man ha en mildare senap kan manspäda mer olja, vatten, crème fraiche, vispad grädde eller gräddfil, allt för att göra smaken mer dämpad

 

Tips från coachen

Man behöver inte koka senapsfröna utan det räcker att man använder hett 80-gradigt vatten för att behålla mest smak av fröna. Man kan även vispa till den ljusa senapen för mildare smak. Vill man så  tillsätter man olja i slutet för en  lenare konsistens.

Hur krossar man senapsfröna

Med en mortel kan du mortla lite i taget för hand, samt tillsätta lite 80-gradigt vatten på slutet till önskad konsistens. Detta är old school men blir mycket bra. (och det känns som om man verkligen gör sin egen senap på detta viset)

Vill du mixa senapen så kan du sjuda senapskornen i 80-gradigt vatten, låt stå två minuter och mixa sedan med stavmixer några minuter i en valfri skål

Man kan också låta senapskornen ligga i vatten över natten för att mjuknas till och sedan hälla av vattnet och mortla eller mixa med lite extra vatten som tillsätts till önskad konsistens

Med kanonkula – som morfar gjorde

Har du en kanonkula tillgänglig och en oöm skål som passar så kan du rulla och krossa senapsfröna som man gjorde förr. Tillsätt 80-gradigt vatten på slutet till önskad konsistens samt sedan valfri smaksättning

 Förvaring

Din egentillverkade senap skall förvaras i kylen, där den håller i någon månad.

Tillsätter du lite citronsyra får du en extra hållbar senap.

Förvara gärna senapen i en glasburk med lock med gummipackning (typ syltburk)

Varianter av smaker

Att söta senapen är populärt och det fungerar utmärkt att söta med muscovadosocker, råsocker, farinsocker eller agavesirap. Att smaksätta med alkohol eller sprit är också ganska populärt där någon msk sprit som konjak, calvados, rom eller whisky är vanligt., Detta tillsätter ni på slutet

 

Att krydda på lite extra på slutet som vår senap nedan med mald torkad ingefära, gurkmeja och vitlökspulver är ett av många sätt. Testa er fram men nedan är gott – det kan vi skriva under på!

Ingredienser

2 påsar bruna senapsfrön, 58 gram totalt, lite mindre än en dl
1/2 påse gula senapsfrön, 14 gram
2 dl vatten
2 msk socker eller valfritt till önskad sötma
1 msk honung eller valfritt till önskad sötma
1 msk äppelcidervinäger
1 msk ättika 12% eller efter smak
3 krm salt
3 msk rapsolja eller neutral olja (valfritt)

 

Bäst och minst bitter tycker vi senapen blir om du mortlar senapskornen till en röra i en stenmortel även om det går i mixer. Värm vatten till 80 grader. Tillsätt lite av vattnet i taget.

Vill ni så använd en mixer. Sjud då senapsfrön i vatten till 80 grader. Ta av från värmen och låt stå i några minuter tills de svalnat. Lägg över senapsfröna med vattnet i ett högt smalt valfritt kärl och använd stavmixer eller lägg i en mixer med skål. Mixa i ca 2 minuter tills senapskornen har fått en konsistens likt en senap. Låt stå att lufta några minuter.

 

Smaka av med socker, ättika, vinäger, honung och salt lite i taget för önskad smak på senapen.

Rör i rapsolja droppvis om du önskar få en lenare konsistens Mixa eventuellt lite till så senapen blir lite lenare om du vill det.

Lägg upp senapen i en burk med lock.

 

 

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...