Birria är en klassiker i det mexikanska köket som kom att slå igenom internationellt. Det är en gryta kombinerad med långkokt högrev och utsökt sås gjord på chili, tomater, lök, vitlök och massor av kryddor. Man kan även servera köttet från grytan i en tortilla fylld med ost som steks tills den blivit gyllene och ta vara på såsen som tillbehör att doppa tortillan i. Traditionellt görs denna gryta på get- eller lammkött men är man inte förtjust i dessa smaker så kan man enkelt byta ut till fläsk- eller nötkött.
Birria tacos spridning på sociala medier
Sociala medier är ett bra verktyg för att dela och upptäcka nya mattrender och det var så birria tacos gjorde ett genomslag på den internationella marknaden. En video där man kunde se folk doppa sina tacos i denna fantastiskt kryddstarka sås fylld med mört och saftigt kött och ost fick folks munnar att vattna. Testa själva så får ni se varför just birria tacos blev så populärt. Recept på birria tacos finns nedan.
Recept på birria tacos med högrev
Ingredienser:
- 1 kg högrev (finputsad)
- 4 stycken torkade chili
- 2 gula lökar
- 8 stycken vitlöksklyftor
- 400 gram krossad tomat
- 3 matskedar tomatpuré
- 2 matskedar vitvinsvinäger
- 6 dl kokat vatten
- rapsolja till stekning
Smaksättning (kryddor):
- 1 matsked oregano (torkad)
- 3 teskedar mald anchochili krydda (kan ta mindre för att ej bli för starkt)
- 2 teskedar paprikapulver
- 1 tesked torkad mejram
- 1 tesked torkad timjan
- 1 tesked ingefärakrydda
- 1 kanelstång
- 4 stycken lagerblad
- 2 stycken grönsaks- buljongtärningar
- salt
- peppar
- Börja med att låta köttet rumstemperas.
- Finputsa köttet från eventuella hinnor och senor.
- Hacka sedan köttet i stora bitar, hacka sedan löken i små tärningar och vitlöken ska finhackas.
- Hetta sedan upp en gryta och tillsätt lite olja och stek köttet runt om så det får fin stekyta och färg, ställ sedan köttet åt sidan på en tallrik.
- Använd sedan samma gryta till att steka löken och vitlöken, häll i alla kryddor, tomatpuré samt och låt detta fräsas samtidigt som man rör om i någon minut.
- Lägg i köttet igen och låt alla smaker blandas. Tillsätt sedan krossad tomat, smula i buljongen, chilipasta, vinäger och 2 dl av kokhett vatten. Beblanda detta noggrant.
- Detta ska puttra under lock i cirka två till tre timmar, köttet ska bli så mört att det faller isär när man sticker i det med en gaffel. Kontrollera med jämna mellanrum, blir det för torrt så tillsätt mer av det kokheta vattnet men inte så grytan blir för vattnig i konsistensen, ett tips är att blanda i lite maizena mjöl om konsistensen är för vattning.
- Ta sedan bort köttet från såsen, och dra isär det på en tallrik med kvin och gaffel.
- Ta sedan en ny stekpanna och hetta upp den med lite olja.
- Doppa sedan tortillabrödet i såsen och lägg direkt över det i pannan med oljan, lägg över lite av köttet och ringla ost, vik sedan ihop brödet och stek någon minut på vardera sida tills ytan blivit lite gyllene.
- Servera sedan tacosen på en tallrik och häll över resterande sås i en skål som tillbehör för gästerna att doppa sina tacos i.
- Sedan är det bara att njuta av denna otroligt saftiga samt smakrika rätt!