INK, Wagyu från Uruguay

INK, Wagyu från Uruguay

Exklusivt i Sverige för TheFatCow!

Producenten INK, i Uruguay producerar något av det mest fantastiska nötkött du kan få just nu i Europa. Företaget är, tillsammans med UMI - the art of beef, Uruguays mest kända uppfödare och exportör av högkvalitativt wagyu-kött av bästa MBS (fettmarmoreringsgraden) som finns.

Ta mig till ink produkterna

Läs mer om mbs skalan, klicka här

Djurbesättningarna härstammar från Japanese Black, Japan och de korsas med Black Angus för bästa kvalitet. Just dessa två raser är vanliga att korsa då köttet blir fantastisk i både smak, utseende och doft.

Uruguay som producent av kvalitetskött är erkända för sina fantastiska nötdjursprodukter. De är en av världens ledande producenter och deras kött finns i allt fler kända stekhus/steakhouses runt om i världen. Man kan säga att de i den mån tog över Argentinas plats som premiumuppfödare av kött när de avslutade sin export av kött. Umi är det mest kända märket från Uruguay men även INK, det nya varumärket och producenten har extremt hög och jämn kvalitet i alla sina produkter.
Uruguay ligger till största delen i Pampas, som är en stäpp-region i sydöstra Sydamerika. Pampas är ett stäpp-område som är täckt av gräs och ger goda förutsättningar för nötköttsproduktion. Grässtäppen täcker ¾ av Uruguays yta. Uruguays tempererade klimat använder raserna Hereford och Angus, som har sitt ursprung i Skottland. Dessa raser är kända för att producera ett marmorerat och välsmakande kött samtidigt som de är hållbara och överlever på naturliga betesmarker. Klimatet i Uruguay är relativt jämnt under året, vilket minskar behovet av slutförädling med tillskottsfoder.

Läs mer om de kända nötdjursraserna här 

Tillverkarna i Uruguay har en stor stolthet över sin produkt och sin uppfödning och de  håller sig gärna till de traditionella metoderna som ger ett smakrikt och kvalitativt kött. Viktiga faktorer är raserna man har i Uruguay i kombination med att man håller sig till den traditionella produktionen med stutar.

Ta mig till ink produkterna

Myt eller sanning gällande japanskt Wagyukött?

Wagyu är i Japan definierat som kött från nötkreatur som fötts upp och slaktats i Japan, men förutsatt att det handlar om någon av följande fyra olika raser;

Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled och Japanese Shorthorn. Av dessa fyra är Japanese Black den absolut vanligaste med en marknadsandel hemma i Japan på 90% i segmentet kraftigt marmorerat nötkött, något som inte är förvånansvärt då det är det djur som levererar det mest marmorerade och därmed möraste köttet. 

I Japan är wagyu ett skyddat namn, men det är det inte utanför landet, så du kan hitta “wagyu” från en hel del länder idag, bland andra USA, Australien och Skottland. Det finns gott om mycket bra “wagyu”-kött från andra länder (mycket av det utvecklat för export till Japan där det används på de billigare kedjorna), men då wagyu inte är en standard utanför Japan riskerar man att få kött som inte på långa vägar motsvarar det man får i Japan. Japans nötboskapsuppfödare hävdar givetvis att inget kött producerat utanför Japan borde få kallas wagyu – men så är då inte fallet! Läs mer här

Fler artiklar

Namishi- Wagyu från Namibia
Kött från Afrika - så gott som gör gott! Det namibiska köket är känt för sitt viltkött men är även...
Svenska grillandslaget + TheFatCow = SANT
Svenska grillandslaget + TheFatCow = Sann grillkärlek Om man säger Grillandslaget så tänker man oavkortat på BBQ, Low & Slow,...